Полтавска битка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Битка при Полтава)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Полтава
Великата северна война
Lomonosov Poltava 1762 1764.jpg
Битката при Полтава; фрагмент от мозайка на Михаил Ломоносов, Академия на науките, Санкт Петербург, 1762 – 1764
Информация
Период 8 юли 1709
Място Полтава
Резултат съкрушителна победа за Русия
Територия дн. Украйна
Страни в конфликта
Flag of Tzar of Muscovia.svg Руско царство Flag of Sweden.svg Швеция
Командири и лидери
Петър I Карл XII
Сили
60 600 17 000
Жертви и загуби
1 400 6 000
Битка при Полтава в Общомедия

Битката при Полтава е решително сражение, част от Великата северна война, което се води край град Полтава, днешна Украйна на 27 юни (8 юли нов стил) 1709 г.

45-хилядна руска армия на Петър I и фелдмаршал Меншиков разбива 22 000 шведи под командата на Карл XII и Реншелд. До този момент шведският крал още не е бил побеждаван в хода на войната, макар че шведите като цяло губят много сражения. Започналият през 1707 г. руски поход се сблъсква с огромни трудности, които намаляват наполовина първоначалната шведска армия. Тя не получава подкрепа нито от казаците, нито от армията в Прибалтика, която е разбита в битката при Лесная, когато се опитва да се присъедини. В средата на 1709 г. Петър решава да даде най-после решително сражение на противника си, още повече, когато разбира, че при една случайна престрелка Карл XII е бил ранен в крака и няма да може лично да командва хората си. Освен това шведите имат много малко муниции и почти никаква артилерия.

Все пак началната им атака има известен успех на двете крила, но тя е отбита от неочаквано силен руски артилерийски обстрел. Двата фланга на шведите са почти извадени от строя, след което Меншиков се опитва да обгради и унищожи противниковата пехота. Шведските гвардейци, душа и сърце на армията, са пометени от артилерията още преди началото на ръкопашната схватка. Реншелд, главнокомандващ шведите, е пленен, заедно с цялата пехота, а Карл XII е спасен от конниците на казашкия хетман Иван Мазепа и изнесен в безсъзнание. 14-хилядната шведска конница, командвана от Левенхаупт, се изтегля на юг, но 2 дни по-късно капитулира при Переволочная. В самата битка шведите губят 6000 убити и 2500 пленени срещу 1400 убити руси. Битката при Полтава е решителното сражение във войната, което напълно променя съотношението на силите и впоследствие за пръв път поставя Швеция в положение на отбрана.