Иван Мазепа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Мазепа
Іван Степанович Мазепа
украински хетман

Роден
Починал
Погребан Галац, Румъния

Религия Православие
Православие
Подпис Ivan Mazepa Signature.svg
Иван Мазепа в Общомедия

Иван Степанович Мазепа (на украински: Іван Степанович Мазепа) е украински хетман на васалната на Русия Хетманшчина от 1687 до 1708 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Мазепа е роден на 20 март 1639 г. в село Мазепинци край Била Церква, по това време част от Жечпосполита, в семейството на местния атаман. Учи в Киево-Могилянската академия и в йезуитски колеж във Варшава, след което прекарва няколко години в Нидерландия.

През 1665 г. се връща в Украйна и заема различни военни и дипломатически постове в Хетманшчината, а през 1687 г. е избран за хетман на Левобрежна Украйна. През следващите години той се превръща в един от най-богатите хора в Европа и става известен със своята меценатска дейност.

През 1708 г. Мазепа отхвърля руския сюзеренитет, надявайки се да създаде независима украинска държава с помощта на шведския крал Карл XII. Голяма част от войските му остават лоялни към руснаците, след като Руската православна църква го анатемосва. След поражението на шведите в битката при Полтава през 1709 година Мазепа заминава на юг с отстъпващия Карл XII.

Иван Мазепа умира на 2 октомври 1709 г. в Бендери.