Иван Мазепа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Мазепа
украински хетман
Иван Мазепа 
Роден: 30 март 1639 г.
Починал: 21 септември 1709 г. (70 г.)

Иван Степанович Мазепа (на украински: Іван Степанович Мазепа) е украински хетман на васалната на Русия Хетманшчина от 1687 до 1708 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Иван Мазепа е роден на 20 март 1639 година в село Мазепинци край Била Церква, по това време част от Жечпосполита, в семейството на местния атаман. Учи в Киево-Могилянската академия и в йезуитски колеж във Варшава, след което прекарва няколко години в Нидерландия.

През 1665 година се връща в Украйна и заема различни военни и дипломатически постове в Хетманшчината, а през 1687 година е избран за хетман на Левобрежна Украйна. През следващите години той се превръща в един от най-богатите хора в Европа и става известен със своята меценатска дейност.

През 1708 година Мазепа отхвърля руския сюзеренитет, надявайки се да създаде независима украинска държава с помощта на шведския крал Карл XII. Голяма част от войските му остават лоялни към руснаците, след като Руската православна църква го анатемосва. След поражението на шведите в битката при Полтава през 1709 година Мазепа заминава на юг с отстъпващия Карл XII.

Иван Мазепа умира на 2 октомври 1709 година в Бендери.