Битка при Сантяго де Куба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Сантяго де Куба
Информация
Период3 юли 1898 г.
Мястодо Сантяго де Куба, Карибско море
РезултатПобеда за САЩ
Страни в конфликта
САЩИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Уинфилд Шлей
Уилям Сампсън
Испания Паскуал Сервера (предава се)
Испания Фернандо Виляамил  
Сили
5 бойни кораба
2 броненосни крайцера
2 бронирани яхти
4 броненосни крайцера
2 разрушителя
Жертви и загуби
1 убит
1 ранен
1 товарен кораб потопен
343 убити
151 ранени
1889 пленени
4 бронепалубни крайцера потопени
2 разрушителя потопени
Карта
Битка при Сантяго де Куба в Общомедия

Битката при Сантяго де Куба е решаващ военноморски бой на 3 юли 1898 г. между американския флот, воден от Уилям Сампсън и Уинфилд Шлей, срещу испанския флот, воден от Паскуал Сервера, който е по време на Испано-американската война.

Значително по-мощната ескадра на ВМС на САЩ, състояща се от два броненосни крайцера и две бронирани яхти, решително побеждава Кралския испански флот, състояща се от четири броненосни крайцера и два разрушителя. Всички испански кораби са потопени без никакви американски загуби. Съкрушителното поражение запечатва американската победа на кубинския театър на войната, осигурявайки независимостта на Куба от испанското владичество.

Битката[редактиране | редактиране на кода]

Напрежението между Испания и Съединените щати ескалира заради поведението на Испания по време на усилията им да потушат войната за независимост на Куба[1], като много американци са развълнувани от силно преувеличени доклади за испански жестокости срещу кубинците. През януари 1898 г., страхувайки се от съдбата на американските интереси в Куба от войната, крайцерът USS „Maine“ е изпратен да ги защити. По-малко от месец по-късно крайцерът експлодира, докато е на котва в пристанището на Хавана, убивайки 266 моряци и разпалвайки американското мнение, като Испания е представена като виновник в американските медии по това време, независимо от действителния източник на експлозията.[2] Два месеца по-късно войната е обявена.

Американците разбират, че победата над значителна испанска ескадрила, разположена тогава в Куба е жизненоважна за осигуряване на победа във войната. Ескадра, състояща се от шест военни кораба е изпратена да гарантира успеха, командвана от Сампсън и Шлей, като всеки адмирал има свой собствен подход към военноморската война. На 3 юли испанската ескадра излиза от пристанището, за да влезе в битка с американците. Испанците, напълно неподготвени и превъзхождани с оръжие, правят отчаян опит да достигнат открито море с американските бойни кораби и крайцери. Целият испански флот е потопен с минимални загуби за американците.

Американците изкарват от водата общо 1889 испански моряци, сред които Сервера. Пленените испанци са третирани с уважение и грижа от американците, а Сервера печели уважение от американските офицери за достойното си поведение по време и след битката. Въпреки че битката гарантира, че американската кампания в Куба ще завърши с успех, скоро възниква напрежение между Сампсън и Шлей, като различни страни във ВМС на САЩ и американската общественост обсъждат кой адмирал е дал по-голям принос за победата и спорът достига бюрото на президента Теодор Рузвелт. Битката остава една от най-значимите военноморски битки в морската история на САЩ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Trask 1981, с. 14–24
  2. Trask 1981, с. 24–28

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Trask, David F. The War with Spain in 1898. New York, Macmillan, 1981.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Santiago de Cuba в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​