Битка при Скафида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Скафида
Българо-византийски войни
Battle of Skafida.png
Схема на битката при Скафида.
Информация
Период 1304
Място близо до Бургас, България
Резултат победа на българите
Воюващи страни
България Византия
Командири
Теодор Светослав Михаил IX Палеолог
Сили
неизвестни неизвестни
Жертви и загуби
неизвестни тежки

Битката при Скафида се провежда през 1304 близо до Порос (Бургас), България. В резултат на нея България преодолява кризата от края на 13 век и постига вътрешна стабилност и си възвръща по-голямата част от Тракия. За известно време след това Византия не представлява сериозна опасност за България.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Когато Теодор Светослав е коронован за цар през 1300, той търси отмъщение за татарските атаки срещу държавата в предишните 20 години. Предателите са наказани първи, включително патриарх Йоаким III, който е обвинен за подпомагане на врага на короната. След това Светослав се обръща срещу Византия, която подтиква татарските атаки и овладява много крепости в Тракия. През 1303 неговата армия се отправя на юг и си възвръща много градове. На следващата година византийците, предвождани от император Михаил ІХ, съимператор на баща си Андроник ІІ и баща на Андроник ІІІ, контраатакуват и двете армии се срещат близо до река Скафида.

Битка[редактиране | редактиране на кода]

Византийците имали предимство в началото и успели да притиснат българите към реката. Но увлечени в преследването на отстъпващите български войници, те се струпали на един мост, който се срутил. Реката била дълбока на това място и много византийци се удавили, ромейската войска изпаднала в паника, което обърнало хода на битката и спомогнало за победата на българите.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

След битката при река Скафида император Андроник II бил принуден да върне на България няколко черномоски града и да даде за съпруга на Светослав Тертер внучката си – Теодорa

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Battle of Skafida“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.