Богородица от планината (манастир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Богородица от планината“
Santuario de la Sierra
Santuari de la Serra (Montblanc) - 8.jpg
MontblancSantuariSerraVitrall.jpg
Местоположение в Монблан (Тарагона)
Вид Църква
Местоположение Flag of Spain.svg КаталунияИспания
Изграждане XIII век
„Богородица от планината“ в Общомедия

Манастирът „Богородица от планината“ (на испански: Santuario de la Sierra, Mare de Deu de la Serra) е католическа църква и бивш манастир в град Монблан, в каталунската провинция Тарагона.[1]

Манастирът е построен през 1296 г. с дарение на Евдокия Ласкарина Асенина, дъщеря на никейския император Теодор II Ласкарис и внучка на българския цар Йоан Асен II. Светата обител е посветена на ордена на Бедните клариси.[2] Мястото на върха на хълма Ла Сера не е избрано случайно. Според местно предание тук са убити от сарацините пет християнски момчета.

Евдокия подарява на манастира икона на Богородица, изработена в Италия, която още се съхранява там. Иконата показва Богородица в реални размери (175 см) и е поставена зад олтара като до нея се стига по стълби. До олтара на църквата е поставен т.нар. Зелен кръст, изработен през XII век от зелен яспис, с височина 118 см, в центъра на който има малко изображение (35 см) на Дева Мария.

Запазени са също така манастирските надписи, в които основателката на манастира фигурира освен с името си Евдокия, също и като Ирина (Ирена) Ласкарис - име, с което е позната в страната. В този манастир Евдокия се замонашва към 1306.

Обителта понася през вековете множество щети и разрушения, правени са ремонти и достроявания. Последните пет монахини от ордена на Бедните клариси го напускат през ноември 2008 г. и се преместват в град Реус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Badia i Batalla, Francesc. Guia turística de Montblanc. 2ª ed. Montblanc: Impremta Requesens, 1995
  2. Patrimoni Gencat, Santuari de la Serra, Montblanc