Богуд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Богуд
Bogud. AR Denarius 802149.jpg
Роден
Починал
Етнос Маври

Богуд, син на Бокх I, е цар на Мавретания, съвладетел заедно със своя по-голям брат - Бокх II.

Богуд управлява земите на царството на запад от река Мулуха, а брат му - на изток от нея. Двамата царе подкрепят Юлий Цезар в борбата му против поддръжниците на Гней Помпей в Африка през 49-45 г. пр.н.е.. След победата на Цезар в битката при Тапс (на крайбрежието на дн. Тунис) през 46 г. пр.н.е., на Бокх II е дадена голяма част от Нумидия, отнета от цар Юба I.

След убийството на Цезар през 44 г. пр.н.е., двамата царе подкрепят противоположни страни в гражданската война между Марк Антоний и Октавиан Август. Богуд подкрепя Антоний, а брат му - Октавиан. Около 38 г. пр.н.е. Бокх присвоява територията на Богуд, който по това време се намира в Испания и го принуждава да избяга на изток при Антоний.

Богуд е женен за Евноя, за която се смята, че е била любовница на Цезар.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bogud“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.