Бокх I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бокх I

Бокх I (на гръцки Βοκχος, Bochos) е цар на Мавретания от 110 пр.н.е. до 80 пр.н.е. Той е тъст на Югурта, с който води война срещу Рим. През 106 пр.н.е. Бокх предава Югурта на римляните.

По времето на Югуртинската война (111–105 пр.н.е.) през 108 пр.н.е. той се колебае коя страна да вземе на Югурта или на римляните. В крайна сметка се съюзява със зет си след обещание да получи част от царството му. Двамата царе претърпяват две поражения. След разговор със Сула, който по това време е квестор на Гай Марий — Бокх се съгласява да предаде Югурта на римляните. След този предателски акт, част от Нумидия е присъединена към царството му. За да спечели благоразположението на римляните и особено на Сула, изпраща в Рим статуя от злато изобразяваща предаването на Югурта на Сула.

Бокх I е баща на Бокх II и Богуд, които наследяват царството от баща си и го разделят помежду си. Впоследствие Бокх II присвоява половината на брат си и управлява сам. След смъртта на Бокх II през 33 пр.н.е. цяла Мавритания става римска провинция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]