Бомбардиране на Прага

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бомбардирането на Прага)
Бомбардиране на Прага
Информация
Период1945
МястоПрага
Бомбардиране на Прага в Общомедия

Бомбардирането на Прага става по време на Втората световна война (14 февруари 1945 г.), когато ВВС на САЩ осъществяват въздушно нападение над Прага. Градът е столица на Чехословакия (по време на германската окупация – главен град на Протекторат Бохемия и Моравия). Според американски пилоти бомбардировката е в резултат на грешка в навигацията – по същото време бомбардирането над Дрезден е в разгара си (на 100 km от Прага).

Въздействие на атаката[редактиране | редактиране на кода]

Около 60 Б-7 от осма американска ВВС хвърлят около 152 тона бомби над райони на Прага. Тези бомби поразяват и различни градчета край Прага и причиняват смъртта общо на 701 души и раняват 1184. Около 100 къщи и исторически места са тотално унищожени и около 200 са частично разрушени. Всичките жертви са цивилни.

Спор[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че американците многократно изразяват съжалението си, още не е ясно дали бомбардировката е произшествие или е причинена от лошо време, или е планирана атака.

Факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Някои от най-известните места в Прага като „Танцуващата къща“ и Емауският манастир са издигнати или реконструирани на местата, които бомбите разрушават.
  • Пилотът на един от бомбардировачите е чешки гражданин – Херълд ван Опдорп

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]