Бомбардировка на китайското посолство в Белград

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ракетата по китайското посолство е изстреляна от бомбардировач B-2

Бомбардировката на китайското посолство в Белград е извършена на 7 май 1999 г. в 23:45 часа местно време в разгара на бомбардировките на Югославия от НАТО.

Американски свръхточен бомбардировач B-2 изстрелва ракета въздух-земя, която уцелва новата сграда на китайското посолство в Белград. Убити са 3 китайски граждани: журналистът от агенция "Синхуа" Шао Юнхуан, журналистът от вестник "Женмин жибао" Сюй Синху и жена му Чжу Ин[1].

След така ударената цел НАТО излиза с официална позиция, че всъщност бомбената цел била сградата на югославската федерална служба по снабдяването, която осъществявала внос-износа на оръжие за и от Югославия по онова време. Сградата на тази югославска служба действително се е намирала недалеч от китайското посолство, но и НАТО отрича грешката да е резултат от стара карта на Белград, въпреки че сградата на китайското посолство е построена през 1993 г.

След инцидента избухват стихийни масови погроми срещу американски дипломатически представителства по света. В резултат от инцидента САЩ изплаща $ 4,5 милиона на Китай, част от които са поделени като обезщетения между роднините на убитите 3 китайски граждани и ранените при попадението. Споразумението за това е постигнато между представители на Китай и Съединените щати след тридневни преговори в Пекин. В допълнение към тази гражданска компенсация САЩ изплаща $ 28 милиона на китайската държава като компенсация за инцидента, а от своя ответна страна Китай изплаща на САЩ десетократно по-малка компенсация за обезщетение за щетите, причинени на дипломатическите мисии на САЩ по света от китайски протестиращи по време на антиамериканската истерия, заляла поднебесната империя след инцидента[2].

Отговорен за провеждането на военната операция и по-специално за целите за въздушните удари от страна на силите на НАТО е полковник Уилям Бенет. През 2000 г. полк. Бенет е уволнен, а на 22 март 2009 г. е убит от неизвестни нападатели в парка край река Лоудон в щата Вирджиния (САЩ).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]