Братята с лъвски сърца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Братята с лъвски сърца (на шведски: Bröderna Lejonhjärta) (1973) е роман от шведската писателка за деца Астрид Линдгрен.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Книгата разказва за живота на бедно семейство, състоящо се от самотната майка - Ингрид Лъвска, и децата ѝ - Карл Лъвски и Йонатан Лъвски. Историята на Карл и Йонатан,която продължава дори и след смъртта им.

Малкият Карл Лъвски страда от неизлечима болест, заради която не може да стане от леглото. Неговото семейство не иска да му причини ужаса в последните дни от неговия живот да му съобщи, че скоро ще умре,въпреки че е едва на 10 години. Но един де той случайно дочува майка си да говори със съседските жени и разбира, че болестта му е неизлечима. Йонатан обгръща с обич любимия си брат Карл в последните дни от тъжният му живот, грижи се за него и го утешава в тежката съдба сполетяла семейство Лъвски. Когато Карл изпитва най-невъобразимото отчаяние и страх от смъртта, неговият любим брат му дава най-силната изричана утеха. От своя брат Карл разбира. че когато умре той ще отлети като гълъб в приказна страна наречена Нангияла. И така неговият неутешим страх се превръща в желание мигом да отлети в приказната страна на мечтите му. Но дали Нангияла е такава за каквато Карл я мисли? Дори и в страната на приказките и приключенията доброто и злото водят тежка битка. Йонатан ще трябва отиде да спаси Орвар, който е затворен в Катлината пещара. Дали Карл ще е съгласен да остане отново сам? Или пък може би ще пожелае да тръгне с брат си на това приключение, на което трябва да е предпазлив всяка секунда или ще бъде заловен от войниците на злия Тенгил.

Главни герои:

Карл Лъвски

Йонатан Лъвски

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Книгата е адаптирана от самата авторка за едноименния филм от 1997 г. с режисьор Оле Хелбом. [1]

В ролите:

  • Йонатан: Стафан Йотестам (Staffan Götestam)
  • Карл (шушулко): Ларс Сьодердал (Lars Söderdahl)