Бризингър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бризингър
Brisingr
Автор Кристофър Паолини
Първо издание 20 септември, 2008 г.
 САЩ
Издателство РОСМEН
Оригинален език английски
Жанр фентъзи
Поредица Наследството
Предходна Първородният
Следваща Наследството

„Бризингър“ – третата книга от поредицата „Наследството“ на американският писател Кристофър Паолини. В САЩ е издадена на 20 септември 2008 г. Името на книгата Brisingr, на измисления от Паолини елфски език „огън“. Кристофър Паолини обяснява:

Бризингър е първата дума, която бях решил да използвам за третата книга от поредицата. Винаги съм смятал, че е подходящо. Както първата древна дума, която научих Ерагон, тази дума също има значение за него – Rider dragon. В новата книга ще бъде показано колко точно това значи за Ерагон...

На корицата на книгата е изобразен златният дракон Глаедр на черен фон, както и познатият вече надпис: BRISINGR.

В България Бризингър излиза на 25 септември 2009 г. издателство Хермес.

За книгата[редактиране | редактиране на кода]

В колосалната битка срещу армията на Империята в Пламтящите равнини Ерагон и Сапфира едва не загиват. Ала изпитанията на младежа не свършват дотук. Той се е заклел на братовчед си Роран, че ще измъкне неговата любима Катрина от ноктите на зловещите Ра’зак. Освен това всички упования на бунтовниците Варден и елфите за свалянето от трона на омразния тиранин Галбаторикс са съсредоточени върху младия Ездач и неговия изумруден дракон. В същото време в Тронхайм предстои изборът на нов джуджешки крал. От това кой ще бъде той, зависи дали джуджетата ще продължат да се крият в подземния си свят, или ще се присъединят към съюза срещу Императора.