Будьонновски терористичен акт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Будьонновски терористичен акт
Местоположение Будьонновск, Русия
Дата 14 юни19 юни 1995 г.
Цел взимане на заложници
Смъртни случаи 140
Ранени 415
Извършител чеченски терористи
Атентатори 195

Терористичният акт в гр. Будьонновск е атака на група чеченски терористи с последващо завземане на болницата и вземане на заложници на 14-19 юни 1995 година.

Група терористи с численост 195 човека начело с Шамил Басаев взема повече от 1600 заложници в болницата в Будьонновск с цел да принуди руските власти да прекратят военните действия в Чечня и да започнат преговори с Джохар Дудаев.За атака на сградата и освобождаване на заложниците са привлечени елитни спецподразделения на Русия. Следват два неуспешни щурма. След провала им и последвалите преговори, руските власти се съгласяват да дадат възможност на терористите безпрепятствено да се измъкнат, ако те освободят взетите заложници. Терористичната група на Басаев се връща в Чечня. В резултат на трагедията загиват 129 човека, 415 са ранени.

Директорите на ФСС Сергей Степашин и шефът на Министерството на вътрешните работи на Руската Федерация Виктор Ерин след провала на операцията по освобождаване на заложниците, в знак на протест срещу безграмотното управление на Черномидрин, подават оставка.По данни от 14 юни 2005 30 човека от терористите участвали в нападението са ликвидирани, а още 20 са задържани. През 2006 година един от участвалите чеченски терористи Нур-Магомед Хатуев е осъден на 12 години затвор.

Терористите след напускане на болницата се придвижват в автобус със спуснати щори и пътуват през Кавказ като победители, което предизвиква като последствие силен подем на терористични движения в Северен Кавказ.