Джохар Дудаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джохар Дудаев
ДудагӀеран Мусан ЖовхӀар
чеченски сепаратист

Роден
Починал
21 април 1996 г. (52 г.)

Религияислям
сунитски ислям
ПартияКПСС (1968 г. – 1991 г.)
НаградиЧервено знаме
Червена звезда
ПодписSignature of Dzhokhar Dudayev.png
Джохар Дудаев в Общомедия
Паметна плоча на Джохар Дудаев в Тарту

Джохар Мусаевич Дудаев (15 февруари 1944 – 21 април 1996) е чеченски сепаратист, първият президент на самопровъзгласената Чеченска република Ичкерия. В миналото е генерал-майор от ВВС на СССР и единственият генерал в Съветската армия от чеченски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 февруари 1944 г. в с. Ялхори, Чечено-Ингушка АССР. През 1962 г. постъпва на служба в Съветската армия. Достига до звание генерал-майор от ВВС. Взема участие във войната в Афганистан в периода 1979 – 1989 г. През 1987 – 1990 г. е командир на дивизия стратегически бомбардировачи в Естония.

През 1990 г. Зелимхан Яндарбиев убеждава Дудаев в необходимостта да се върне в Чечня и да възглави национално-революционното движение. През октомври 1991 г. с решение на Върховния съвет на РСФСР Чечено-Ингушката република била разделена на 2 – Чечня и Ингушетия. Това решение води до катализация на националните процеси и многочислени въоръжени сблъсъци.

На 27 октомври 1991 г. е избран за президент на Чеченската република. С мълчаливото одобрение на президента започва гонение срещу руското население в републиката. На 1 ноември със своя първи указ провъзгласява независимостта на Чеченската република Ичкерия. На 7 ноември президентът на Русия Борис Елцин издава указ за въвеждане на извънредно положение в Чечня. В отговор на това Дудаев въвежда военно положение. На 3 март в Рига Джохар Дудаев заявява, че Чечня ще седне на масата за преговори, само в случай, че Москва признае нейната независимост.

На 12 март 1992 г. Парламентът на Чечня приема конституция на републиката, с която обявява независимостта на светската държава Чечня. Чеченските власти почти не срещат организирана съпротива и превземат руското въоръжение на тяхна територия. На 17 април 1993 г. Джохар Дудаев разпуска Министерския съвет на Чеченската република, Парламента, Конституционния съд и градското събрание на столицата гр. Грозни и въвежда на цялата територия на републиката пряко президентско управление и комендантски час.

През декември 1994 г. руският президент Борис Елцин подписва указ за въвеждане на руските войски в Чечня. Оттогава върви издирване на чеченския президент Дудаев. Срещу него са правени 3 опита за покушение, които са неуспешни. На 21 април 1996 г. в хода на войната в Чечня, след предварително и старателно разработена операция, руските спецслужби прехващат сигнал от спътниковия телефон на Дудаев в района на село Гехи-Чу, на 30 километра от гр. Грозни. Във въздуха предварително са вдигнати 2 бомбардировача Су-24 със самонасочващи се ракети. Дудаев загива от взривяването на ракета по време на телефонния разговор с руския депутат Константин Боровой[1].

На името на Дудаев са наречени улици в градовете Лвов, Варшава, Рига.

Източници[редактиране | редактиране на кода]