Букови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Букови
Buk SzkłanaHuta5.jpg
Обикновен бук (Fagus sylvatica)
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Fagales
семейство: Fagaceae Букови
Научно наименование
Уикивидове Fagaceae
Dumort., 1829 г.
Родове
Букови в Общомедия

Букови (Fagáceae) е семейство растения от клас Двусемеделни, отдел Покритосеменни. Видовете от семейството са около 900. Те са дървета, по-рядко храсти, разпространени в умерените и в тропичните гори, най-вече в Северното полукълбо.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Листата на буковите са прости, разположени последователно по клонките. Имат прилистници, които опадват преди разлистването.

Цветовете при видовете на семейство Букови са еднополови, дребни, опрашват се от вятъра, събрани са в женски и мъжки съцветия. Най-често и женските, и мъжките цветове са групирани по три заедно, обхванати от чашковидна люспа. Люспите са събрани в съцветие реса, главичка или клас. Околоцветникът се състои от между четири и седем дяла. Тичинките обикновено са два пъти повече от дяловете на околоцветника, но може да достигнат и до 40. Плодникът е един.

Плодът на семейство Букови е орех. При всички видове плодът е обхванат изцяло или само отчасти от вдървеняла обвивка (купула), която е покрита с люспи или шиловидни израстъци.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Буковите са източник на висококачествена дървесина, която има разнообразно приложение – в мебелната промишленост, като строителен материал, в целулозно-хартиената промишленост и други. Плодовете на сладкия кестен (на латински: Castánea sátiva) се използват за храна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]