Букови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Букови
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Букоцветни (Fagales)
семейство:Букови (Fagaceae)
Научно наименование
Dumort., 1829
Синоними
  • Cupuliferae
Букови в Общомедия
[ редактиране ]

Букови (Fagáceae) е семейство растения от клас Двусемеделни, отдел Покритосеменни. Видовете от семейството са около 900. Те са дървета, по-рядко храсти, разпространени в умерените и в тропичните гори, най-вече в Северното полукълбо.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Букови

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Листата на буковите са прости, разположени последователно по клонките. Имат прилистници, които опадват преди разлистването.

Цветовете при видовете на семейство Букови са еднополови, дребни, опрашват се от вятъра, събрани са в женски и мъжки съцветия. Най-често и женските, и мъжките цветове са групирани по три заедно, обхванати от чашковидна люспа. Люспите са събрани в съцветие реса, главичка или клас. Околоцветникът се състои от между четири и седем дяла. Тичинките обикновено са два пъти повече от дяловете на околоцветника, но може да достигнат и до 40. Плодникът е един.

Плодът на семейство Букови е орех. При всички видове плодът е обхванат изцяло или само отчасти от вдървеняла обвивка (купула), която е покрита с люспи или шиловидни израстъци.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Буковите са източник на висококачествена дървесина, която има разнообразно приложение – в мебелната промишленост, като строителен материал, в целулозно-хартиената промишленост и други. Плодовете на сладкия кестен (на латински: Castánea sátiva) се използват за храна.

Източници[редактиране | редактиране на кода]