Бучиниш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за тревистото растение. За хорото вижте Бучимиш.

Бучиниш
Illustration Conium maculatum0.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Apiales
семейство: Apiaceae Сенникоцветни
род: Conium
вид: C. maculatum Бучиниш
Научно наименование
Уикивидове Conium maculatum
Linnaeus, 1753[1]
бучиниш в Общомедия
Бучиниш

Бучиниш (Conium maculatum) е тревисто едногодишно или двугодишно растение от сем. Сенникоцветни (Umbilliferae), подсемейство Целинови (Apiaceae). Разпространено по бунища, разкопани и торни места край селища и пътища. Растението е отровно. Петнистият бучиниш (C. maculatum) е двугодишно растение с тръбовидно, членесто, достигащо до 2 метра стъбло, кухо в долната си част, с червено-кафяви петна и покрито със синкав прашец. Листата му са тройноперести, а цветовете са бели. При смачкване на листата се усеща неприятна миризма на миша урина. Цялото растение съдържа до 2% пиперидинови алкалоиди - кониин, N-метилкониин, гама-коницеин, конхидрин, псевдоконхидрин, конхидринон, N-метилпсевдоконхидрин, 2-метилпиперидин и др. При застаряване на растението, съдържанието на алкалоидите в листата силно намалява, но се натрупват в плодовете. Пиперидиновите алкалоиди са летливи и при изсушаване на растенията количеството им намалява. Поглъщането на 6 до 8 свежи листа от възрастен човек е смъртоносно. Това количество съответства на 100 mg от съдържащия се в растението отровен алкалоид кониин. За медицински цели се използват плодовете (отвара), надземната част (лапи).

Отвара с извлек от бучиниш е било традиционно средство за умъртвяване според Атинския наказателен кодекс. Такава чаша с отрова изпива Сократ, като наказание за покваряване на младежта в Атина и за невярване в боговете на държавата.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Отровно!

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 243, BHL Page ID: 358262, reference has role: first description (of a taxon)