Бучиниш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за тревистото растение. За хорото вижте Бучимиш.

Бучиниш
Illustration Conium maculatum0.jpg
Conium maculatum Hauxley 2.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Apiales
семейство: Apiaceae Сенникоцветни
род: Conium
вид: C. maculatum Бучиниш
Научно наименование
Уикивидове Conium maculatum
Linnaeus, 1753 г.
Бучиниш в Общомедия
Бучиниш

Бучиниш (Conium maculatum) е тревисто едногодишно или двугодишно растение от сем. Сенникоцветни (Umbilliferae), подсемейство Целинови (Apiaceae). Разпространено по бунища, разкопани и торни места край селища и пътища. Растението е отровно. Петнистият бучиниш (C. maculatum) е двугодишно растение с тръбовидно, членесто, достигащо до 2 метра стъбло, кухо в долната си част, с червено-кафяви петна и покрито със синкав прашец. Листата му са тройноперести, а цветовете са бели. При смачкване на листата се усеща неприятна миризма на миша урина. Цялото растение съдържа до 2% пиперидинови алкалоиди - кониин, N-метилкониин, гама-коницеин, конхидрин, псевдоконхидрин, конхидринон, N-метилпсевдоконхидрин, 2-метилпиперидин и др. При застаряване на растението, съдържанието на алкалоидите в листата силно намалява, но се натрупват в плодовете. Пиперидиновите алкалоиди са летливи и при изсушаване на растенията количеството им намалява. Поглъщането на 6 до 8 свежи листа от възрастен човек е смъртоносно. Това количество съответства на 100 mg от съдържащия се в растението отровен алкалоид кониин. За медицински цели се използват плодовете (отвара), надземната част (лапи).

Отвара с извлек от бучиниш е било традиционно средство за умъртвяване според Атинския наказателен кодекс. Такава чаша с отрова изпива Сократ, като наказание за покваряване на младежта в Атина и за невярване в боговете на държавата.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Отровно! Отровният ефект на бучиниша е познат още от библейски времена - от времето на преселението на евреите от Египет в Ханаан. Водени от Моисей през пустинята те изгладняват. В един момент пред тя се явява възможността да се нахранят с печени пъдпъдици, които те консумират и се изявява тежка клинична картина, при което мнозина умират. По-късно е описано заболяването "котурнизъм". Установено е, че причината за него е яденето на пъдпъдъци, хранили се със семена или части от бучиниш. Картината отговаря на рабдомиолиза, предизвиката от алкалоидите на растението.