Български червен полумесец

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Българският червен полумесец е нелегитимно, според Женевските конвенции, сдружение с нестопанска цел в България. /Регистрацията е прекратена на 3 май 2011 г./

Председател е Юзеир Юзеиров - следствен за учредяване на незаконната партия „Отоман“, осъден за провеждане на незаконен митинг и организиране на антиконституционна партия на религиозна основа „Мюсюлман-демократичен съюз“, арестуван по разследване за финансови измами демонстративно излизайки по долни гащи от Централната Избирателна Комисия, издигнал разрушения от ДНСК незаконен паметник на турския войник, замесен в станалото при боя пред софийската джамия на 20 май 2011, по прокурорско обвинение от 29 септември 2012 подсъдим за религиозна омраза[1]. Сдружението е регистрирано два месеца преди изборите за Европейски парламент и за XLI народно събрание, през 2009 г., от Атанас Йорданов от с. Славяново (Област Търговище) брат на Юзеир Юзеиров.

Световен прецедент[редактиране | редактиране на кода]

Според Женевските конвенции от 12 август 1949 г. и техните Допълнителни протоколи от 8 юни 1977 г., и Закона за Българския червен кръст (обн. ДВ, бр. 87 от 29 септември 1995 г.), на територията на една държава може да бъде регистрирана само една организация на Червения кръст/Червения полумесец.

За цялата 150-годишна история на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, в нито една от 186-те страни, където осъществяват своята дейност официално признати дружества-членове на Международната федерация, никога дотогава официалните държавни власти не са регистрирали две организации на Червения кръст/Червения полумесец.

Независимо от това обаче, Търговищкият окръжен съд регистрира Българският червен полумесец с Решение №29 от 28 април 2009 г. по ФД №11. Според председателя на Търговищкия окръжен съд Тихомир Петков, регистрирал нередовното дружество:

при регистрацията на новото сдружение с нестопанска цел не са допуснати никакви нарушения, единственият проблем е с ползването на емблемата на Червения полумесец[2]

Ръководството на Българския Червен кръст алармира компетентните държавни институции и постави въпроса за решаване пред главния прокурор, министъра на външните работи, министъра на правосъдието и окръжния прокурор на Търговище:

Недопустимо е по този начин да се уронва авторитетът както на една държава с 1300-годишна история, така и на най-голямата хуманитарна организация в света.

из официалното изявление на БЧК по случая

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Българският червен полумесец е раздавал брашно в села от Търговищка област и в ромските квартали на Търговище, и Попово малко преди изборите за Европейски парламент.[3] Според Мустафа Али - официално упълномощен представител на председателя Юзеир Юзеиров - Българският червен полумесец се занимава само с благотворителност и това съвпадение е случайно.[2]

История на регистрацията[редактиране | редактиране на кода]

СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН ПОЛУМЕСЕЦ“

Документ за създаване: Решение 29 от 28 април 2009 г. по ф.д. 11 /2009 на Tърговищки окръжен съд, партиден номер 10, рег. 5, том 20, стр. 10.

УПРАВЛЯВАЩИ:

АТАНАС МАРИНОВ ЙОРДАНОВ, Длъжност: Председател, Роля: Управляващ

РОСЕН МАРИНОВ ЙОРДАНОВ, Длъжност: Член, Роля: Член на управителен съвет

СТАНИМИР АТАНАСОВ ЙОРДАНОВ, Длъжност: Член, Роля: Член на управителен съвет

Документ за прекратяване: Решение 16 от 3 май 2011 г. по ф.д. 11 /2009 на Tърговищки окръжен съд, партиден номер 10, рег. 5, том 20, стр. 10

УПРАВЛЯВАЩИ:

РОСЕН МАРИНОВ ЙОРДАНОВ, Длъжност: Ликвидатор, Роля: Управляващ

Източници[редактиране | редактиране на кода]