Бъскер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бъскин)
Бъскери по време на работа в Ню Йорк.

Бъскинг е практиката на хора на изкуството да се представят на живо на обществени места, за да забавляват минувачите, обикновено с молба за малко дарение или бакшиш. Този, който се занимава с бъскинг, се нарича бъскер. Бъскинг е британски термин употребяван в много области на англо-говорещия свят. В САЩ думата не е известна. Бъскерите се наричат „улични музиканти“ или „улични актьори“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Уличен оркестър от Перу, пропътувал половината Америка с концерти. Виждали сме ги в Юнивърсъл ситиуок, на Санта Моника, на Фишърменс Уорф в Сан Франциско, а тук са в Сиатъл. Най-популярни са типичните мелодии на пан-флейта от Андите. Аплодисментите обира „Ел Кондор паса“.

Бъскинг може да е каквото и да било, стига да е забавно за минувачите. Бъскери може да са: музиканти, клоуни, комедианти, импровизатори, скулптори на балони, танцьори, акробати, ескаполози, жонгльори, фокусници, огнегълтачи, гълтачи на мечове, змиеукротители, медиуми-гадатели, режисьори на циркове на бълхи, а така също може да ни представят уличен театър, галерия на открито (скициране и живопис и т.н.), кукловодство, разказвачество, да рецитират поезия или проза в стила на средновекоивните бардове, или да играят пантомима с варианта, където бъскерите са живи и съвсем (условно) неподвижни живи статуи.

Доходът на бъскера зависи от много условия, включващи състава на публиката, типа и качеството на представлението, времето, и часа на деня. Местонахождението може да е особено важно и често е съпроводено от конкурентни изпълнители, което може да е добре – поради известността на мястото или по-зле, заради нуждата представлението да е на много добро конкурентоспособно ниво. Нерядко това е не по-високо от форма на просия.

Причини за бъскинг[редактиране | редактиране на кода]

Хората се занимават с бъскинг по различни причини: пари, за развлечение, за да привлекат вниманието на околните, за да общуват или да се запознаят с нови хора, заради любовта към изкуството си, или за да се упражняват на открито и пред публика, за да се до-усъвършенствуват. Някои бъскери го вършат покрай другото, за други е пълен работен ден в представления на улицата. Някои бъскери имат професионална програма освен работата си на улицата.

Известни имена[редактиране | редактиране на кода]

За някои бъскерите са на най-долното стъпало на забавно-развлекателната индустрия, но някои от най-известните групи и суперзвезди са започнали кариерите си с бъскинг. Пример за това са Джими Пейдж, Рони Бенис, Били Браг, състава Blue Man Group, дуета Rodrigo y Gabriela, трупата Cirque du Soleil, Карлос Сантана, Stomp, Боб Хоуп, Джордж Бърнс, Еди Изард, Род Стюарт, Ерик Клептън, Simon & Garfunkel, Jimmy Buffett, Боб Дилън, Стефан Грапели, Joan Baez, Judy Collins, Пиърс Броснан, Lucinda Williams, Робин Уилямс, Kaki King, Джейсън Александър, Opera Babes, Beck, Damo Suzuki, Джери Рафърти, Penn Jillette, Susan Cagle, Jewel и Джани Мичел. Много други бъскери са намерили своята слава и състояние със скромното начало на уличния музикант или актьор.

В пресата[редактиране | редактиране на кода]

Ресурси[редактиране | редактиране на кода]

Фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата busking в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​