Бюст-паметник на Тодор Каблешков (София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за бюст-паметника в София. За бюст-паметника в Копривщица, вижте Бюст-паметник на Тодор Каблешков (Копривщица).
Бюст-паметник на Тодор Каблешков
Todor-Kableshkov-monument-closeup.jpg
МестоположениеСофия
Борисова градина,  България
Конструкциябронз, гранит
Състояниеподдржан

Бюст-паметникът на Тодор Каблешковв град София е част от паметници, поставени в Борисовата градина (бивш Парк на Свободата) на редица български революционни, просветни, политически и военни деятели.

Родолюбивата общественост намира за наложително в парка „Борисова градина“ в столицата, наред с паметниците на Бенковски, Волов, Петлешков, Захари Стоянов, да бъде поставен и бюст-паметник на Тодор Каблешков. Инициатори на това благородно дело трябва да станат ректорът на Висшето транспортно училище, Български държавни железници и кметството на столичната община.[1]

На свое заседание фондация „Тодор Каблешков“ – град София от 17 юли 2002 г. взима решение да направи постъпки пред столичната община за издигане на Бюст-паметник на Тодор Каблешков в Борисова градина.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bis.bg. Къща музей Т. Каблешков,Копривщица. Посетен на 5 май 2022
  2. Правила и ред за извършване на общественополезна дейност, приети на заседание на управителния съвет на фондация „Тодор Каблешков“ – град София от 17 юли 2002 г.