Вавилонски плен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Отвеждане на юдеите във Вавилон след превземането и разрушаване на Йерусалим със Соломоновия храм (587 г. пр.н.е.)
Картината на Рембранд ван Рейн "Пирът на Балтазар" с изписаните на иврит магически думи - мене, текел, фарес.

Вавилонският плен (на иврит: גָּלוּת בָּבֶל, галут Бавел) е периода от 598 г. пр.н.е. до 539 г. пр.н.е. в еврейската история.

Вавилонският плен е времето на принудителното заточение във Вавилон на по-голямата част от еврейското население на Юдейското царство в периода на царуването на Навуходоносор II във Вавилония. Изселването и заточването се провежда през първите 16 години (598-582 г. пр.н.е.) и по съществото си е наказателна мярка в отговор на антивавилонския бунт в Юдея. Този период в историята на евреите приключва със завръщането им в Юдея (не на всички, като дори по-голяма част от заточените остават в Двуречието) след завладяването на Вавилон от персийския цар Кир Велики. Кир издава специален декрет в 537 г. пр.н.е. по силата на който на евреите им е разрешено да се завърнат в Юдея. [1]

Вавилонският плен е повратен момент във формирането на еврейското религиозно (виж юдаизъм) и народностно съзнание. След завръщането на евреите в Юдея от Вавилонския плен те възстановяват Йерусалимския храм, като на мястото на разрушения от Навуходоносор Соломонов, изграждат Втория храм, с тази разлика от първия, че кивота е базвъзвратно загубен. В историята на евреите започва т.нар. епоха (период) на Втория храм, който приключва с превземането на Йерусалим през 70 година от император Тит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Уайлен, Стивън. Евреите по времето на Исус, стр. 40-41. ИК "Витлеем", ISBN 0-8091-3610-4, 2007.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вавилонский плен“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.