Вангел Чукалевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вангел Чукалевски
Вангел Чукалевски
югославски партизанин
Роден
Починал

Вангел Чукалевски (на македонска литературна норма: Вангел Чукалевски) е югославски партизанин и деец на Комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 20 януари 1910 година в Битоля. По време на Втората световна война се включва в комунистическата съпротива и става командир на Четвърта оперативна зона на НОВ и ПОМ. Става член на МКП през 1944 година. На 1 юни 1944 година е произведен в чин майор. В периода 8 юни-25 септември 1944 година е командир на първа македонска ударна бригада. След това е назначен за пръв помощник на началника на Главния щаб на НОВ и ПОМ. Сътрудничи на вестник Народен войник. Участва като делегат във Второто заседание на АВНОЮ и Първото заседание на АСНОМ. Между септември и октомври 1944 е награден с Ордена Партизанска звезда от Военния щаб на НОВ и ПОЮ. На 1 декември 1944 година е назначен за подполковник, а след Втората световна война заема различни висши постове в Югославската народна армия.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1631. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония