Вандана Шива

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вандана Шива
Родена
5 ноември 1952 г. (71 г.)

Религияиндуизъм
Националност Индия
Работилафилософ, физик, защитник на околната среда
НаградиRight Livelihood Award (1993)
Семейство

Уебсайтwww.vandanashiva.com
Вандана Шива в Общомедия

Вандана Шива (на английски: Vandana Shiva; на хинди: वंदना शिवा) е физик, философ и защитник на околната среда[1], автор на 20 книги и над 500 статии във видни научни списания.[2]

Защитава докторска дисертация по философия на физиката в Университета на Западно Онтарио, Канада през 1978 година.[3][4] Тя е носител на Right Livelihood Award за 1993 година и е един от най-изявените антиглобалисти.

Вандана Шива се бори за промени в практиката и парадигмите на земеделието и храните. Правата върху интелектуалната собственост, биоразнообразието, биотехнологиите, биоетиката, генното инженерство са сред областите, където Шива допринася както интелектуално, така и чрез активистки кампании. Тя подпомага местни организации на Зеленото движение в Африка, Азия, Латинска Америка, Ирландия, Швейцария и Австрия с кампании срещу генното инженерство. През 1991 година създава Навдания, неправителствена организация, национално движение за защита на разнообразието и целостта на живите ресурси, особено местните семена, насърчаване на натуралното земеделие и справедливата търговия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]