Ватметър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ватметъра е инструмент за измерване на електрическата мощност (или скоростта на снабдяване с електрическа енергия). Измерва се с мерната единица ват (W).

Електродинамика[редактиране | редактиране на кода]

Традиционният аналогов ватметър е електродинамичен инструмент. Устройството се състои от две фиксирани ел. намотки и подвижна (потенциална) намотка.

Ел. намотки са свързани последователно, докато потенциалната намотка е свързана успоредно в измерваната електрическа верига. Също така в аналоговите ватметри, потенциалната намотка съдържа игла, която се движи по-скалата за да индикира измерването. Токът минаващ през ел. бобина генерира електромагнитно поле около бобината. Силата на това поле е пропорционална на линейния ток и е във фаза с него. Потенциалната намотка има основен метод, високоустойчив резистор свързан последователно с нея, за да намали тока минаващ през нея.

Резултатът от тази последователност е, че при постояннотокова верига, отклонението на иглата е пропорционално на електрическото напрежение и тока, потвърждавайки формулата W=VA или P=UI. При променливотокова верига отклонението е пропорциопнално на средната стойност между тока и напрежението, измервайки текущата мощност и може (зависимо от характеристиките на натоварване) да се измери различно показание от това измерено с обикновен самостоятелен волтметър или амперметър в същата верига.

Двете вериги на ватметъра могат да бъдат повредени при прекалено силен ток. Амперметъра и волтметъра са уязвими от прегряване - в случай на претоварване, техните показатели могат да излязат от скалата - но при ватметъра, всяка или и двете от веригите за потенциал и ток могат да прегреят преди стрелката да се отклони от скалата. Това е защото позицията на показателя (иглата) зависи от фактора на мощността, тока и електрическото напрежение. Затова верига с нисък фактор мощност ще даде слабо показание, дори когато двете ѝ вериги са натоварени на максимум допустимата граница. Затова ватметъра се оценява не само във ватове, но във волтове и ампери.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]