Вегетативна терапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вегетативната терапия е форма на райхианска психотерапия, която включва физическо изразяване на емоциите. Основния и създаващия труд на вегетативната терапия е книгата на Вилхелм Райх "Psychischer Kontakt und vegetative Stroemung" (1935), по-късно е включена в разширеното издание на "Анализа на характера" (1933, 1949).

Практиката на вегетативната терапия включва това аналитика да помоли пациента физически да симулира телесните ефекти на силни емоции. Тази симулация кара пациента да преживява симулираните емоции като по този начин осбобождава потиснатите емоции и в тялото и в душата си. Катарзиса на емоционалното изразяване разчупва катексиса на затворените емоции. Докато преживява симулираното емоционално състояние пациента може да окаже влияние върху минали преживявания, които са причинили тази емоция и която емоция не е била изцяло разрешена. Тези емоции се описват като затворени емоции и райхианската анализа ги вижда като показващи се в тялото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Reich, Wilhelm: Psychic Contact and Vegetative Current. (Chap. xiv of Character Analysis, 1949 ff) Orig. in Reich's Zeitschrift fuer Politische Psychologie und Sexualoekonomie

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vegetotherapy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.