Велоцираптори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Велоцираптор)
Jump to navigation Jump to search
Велоцираптори
Velociraptor Wyoming Dinosaur Center.jpg
Скелет на Велоцираптор, "Wyoming Dinosaur Center", Уайоминг
Velociraptor skull crâne 2.png
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Sauropsida Влечуги
подклас: Diapsida
инфраклас: Archosauromorpha
надразред: Dinosauria Динозаври
разред: Saurischia Гущеротазови
подразред: Theropoda
семейство: Dromaeosauridae
подсемейство: Velociraptorinae
род: Velociraptor Велоцираптори
Научно наименование
Уикивидове Velociraptor
Osborn, 1924
Видове
Обхват на вкаменелости
кампаний, 75–71 Ma
велоцираптори в Общомедия

Велоцирапторите (Velociraptor) са род малки пернати динозаври от семейство Dromaeosauridae, които са ловували на групи. Фосили от тях са открити в пустинята Гоби. Живяли са преди 83,5 до 70,6 млн. години. Те са били дълги 1,80 m, а височината им достигала 60 cm.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тежали са близо 20 kg. Имали са 80 остри като бръснач зъби. При бягане развивали скорост от над 50 km/h. Тичали, стъпвайки на стъпало и на 3-тия и 4-тия пръст. Сърповидният нокът на всеки заден крак е играел ролята на ефикасно оръжие за убиване. Били са едни от най-интелигентните динозаври. Те били доста съобразителни, с добро зрение и бягали бързо. Това ги правело много опасни ловци.Имало два вида велоцираптор по известният от двата е V.mongoliensis.Той е бил дълъг около 1.80 метра и е тежал около 15 килограма.Бил е интелигентен ловец нападащ дребни животни като бозайници и дребни гущери, но понякога и изтощени и стари протоцератопси които не са могли да се отбраняват достатъчно бързо.Той ги е нападал като ги хапел и се отдръпвал докато умрат от раните си.Понякога са живеели в глутници за да повалят и по големи животни като галимимуси които са били дълги около 5 метра.Другият вид V.osmolskae е бил по тежко устроен и е ловувал активно.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Velociraptor mongoliensis.jpg

Велоцирапторът е открит през 1924 година в Монголия от ловци на динозаври от Американския природо-научен музей Ню Йорк. През 1972 година в Монголия е направено учудващо откритие: фосил на велоцираптор вкопчен в битка с Протоцератопс.Двата индивида се били влели заедно до смъртта си. Вероятно загинали от пясъчна буря, или от срутваща се дюна.