Венге

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Венге
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
триб:Millettieae
род:Милетия (Millettia)
вид:Венге (M. laurentii)
Научно наименование
De Wild., 1904
Венге в Общомедия
[ редактиране ]

Венге (Millettia laurentii) е дърво, което расте в тропическите джунгли на Западна Африка, по-специално в Република Конго, Демократична република Конго, Камерун, Габон, Танзания и Мозамбик.

Цвят „венге“

Венге е и името на дървесината, която се получава от това дърво, особено красива и ценена в мебелната и паркетната индустрия. На височина дървото израства до около 20 метра, а ширината на дънера достига до 1 метър в диаметър. Сърцевината е много плътна и тъмно кафява с черни жилки, а беловината е бледожълта. Дървесината венге има плътност 850 - 950 кг/куб.м. и е богата на минерални вещества, което затруднява нейната обработка и лаково покритие, но я прави изключително здрава и устойчива на извиване и налягане. С това тя е особено подходяща за паркетни настилки, но се използва и за производство на мебели, музикални инструменти и лъкове. Заради голямото търсене, видът Millettia laurentii е обявен за защитен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Millettia laurentii (De Wild., 1904). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.