Мийо (виадукт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Виадукт Мийо)
Виадукт „Мийо“
Viaduc de Millau
Основни данни
Предназначениепътен мост (4 ленти)
Пресичадолина на Тарн
Местоположение Мийо, Франция
Технически данни
Конструкциявантов мост
Материалстомана
Обща дължина2460 m
Ширина32,05 m
Височина343 m (стълб)
Главен отвор342 m
Брой отвори8 (204 + 6×342 + 204 m)
Височина под моста270 m
История
Построен2001 – 2004 г.
ПроектантМишел Вирложьо
Норман Фостър
Стойност394 000 000 евро
Карта
44.0794° с. ш. 3.0222° и. д.
Местоположение във Франция
Виадукт „Мийо“ в Общомедия

Виадуктът на Мийо̀ (на френски: Viaduc de Millau) е пътен вантов мост, виадукт, пресичащ долината на река Тарн в близост до град Мийо, Южна Франция.

Това е пътният мост с най-висок стълб в света (343 m, включително пилона на вантовата система), малко повече от Айфеловата кула и почти колкото Емпайър Стейт Билдинг. Официално е открит на 14 декември 2004 г., а 2 дни по-късно е отворен за движение.

Виадуктът Мийо е последната стъпка от изграждането на автомагистралата по трасето на Европейски път E11 в участъка Клермон Феран-Пезенас. Той пресича дълбоката долина на река Тарн в южната част на Централния масив. Преди построяването му пътят, който е основна връзка между голяма част от Западна Европа и Средиземноморието, се спуска в долината и преминава през град Мийо. Това предизвиква тежки задръствания, особено през летния сезон, когато много туристи пътуват към морските курорти в Южна Франция и Испания.

Проектът за виадукта Мийо е изготвен под ръководството на френския инженер Мишел Вирложьо в сътрудничество с британския архитект Норман Фостър. Дългосрочната концесия за строителството и експлоатацията на моста е спечелена от консорциум, воден от групата Ефаж. Проектът се финансира основно чрез такси от преминаващите автомобили. Към 2014 г. размерът на таксата за лек автомобил е 7,3 евро (9,10 евро през летния туристически сезон, по-точно през юли и август).