Норман Фостър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сър Норман Фостър
Sir Norman Foster
Информация
Роден
1 юни 1935 г. (88 г.)
Националност англичанин
Стилмодернизъм, хай-тек
НаградиПрицкер“ (1999)
УебсайтFoster + Partners
Сър Норман Фостър в Общомедия

Норман Фостър (на английски: Norman Foster) е виден английски архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 юни 1935 година в Стокпорт, Манчестър, Англия. Завършва Йейлския университет като магистър по архитектура. През 1967 г. основава ателието „Foster and Partners“.

Фостър е провъзгласен за рицар през 1990 г., а през 1999 му се дава пожизнена титла барон.

Той е вторият британски архитект, който печели наградата „Стърлинг“ (на английски: Stirling Prize) два пъти – веднъж през 1998 и втори път през 2004 г. През 1999 г. печели наградата „Прицкер“ (на английски: Pritzker) за цялостно творчество. Също така е член на Chartered Society of Designers и носител на най-високото им отличие – медала „Минерва“ (на английски: Minerva Medal).

Фостър е известен на британските таблоиди като „Люлеещият се лорд“, заради конструктивните проблеми с неговия Millenium Bridge в Лондон.

Проекти в България[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 – 2009 г. името на Фостър и компанията му е предмет на шумна дискусия във връзка с проекта за застрояване на Кара дере. Кара дере е един от последните плажове по Черноморието, незасегнати от строителния бум. Според проекта на Фостър, който работи по него в сътрудничество с арх. Георги Станишев, брат на тогавашния премиер, на Кара дере трябва да бъдат построени 5 „екоселища“ с по 1100 къщи. Екоактивисти протестират, тъй като земите там влизат в системата на Натура 2000 и в случай, че бъде реализиран, проектът застрашава екологичното разнообразие, както на флората, така и на фауната. От опозиционната ДСБ искат Сергей Станишев да се яви пред парламента и да поясни има ли конфликт на интереси предвид роднинската му връзка с един от изпълнителите. Иван Костов прави паралел с братята Милен и Георги Велчеви, които по време на мандата на НДСВ изграждат хотелиерска империя. Проектът е замразен.[1]

Норман Фостър участва и в големия конкурс за Многофункционален комплекс – вторичен столичен център, проведен през 2009 г.[2][3][4]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]