Норман Фостър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сър Норман Фостър
Sir Norman Foster
Norman Foster dresden 061110.jpg
Информация
Роден
1 юни 1935 г. (80 г.)
Националност Flag of the United Kingdom.svg англичанин
Стил модернизъм, хай-тек
Награди Прицкер“ (1999)
Уебсайт Foster + Partners
Сър Норман Фостър в Общомедия

Норман Фостър (на английски: Norman Foster) е виден английски архитект.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Манчестър, Англия. Завършва Йейлския университет като магистър по архитектура.

През 1967 г. основава ателието „Foster and Partners“.

Фостър е провъзгласен за рицар през 1990 г. През 1999 г. му се дава пожизнена титла барон.

Сградата на Суис РЕ в Лондон

Той е вторият британски архитект, който печели наградата „Стърлинг“ (на английски: Stirling Prize) два пъти - веднъж през 1998 г. и втори път през 2004 г. През 1999 г. печели наградата „Прицкер“ (на английски: Pritzker) за цялостно творчество. Също така е член на Chartered Society of Designers и носител на най-високото им отличие - медала „Минерва“ (на английски: Minerva Medal).

Фостър е известен на британските таблоиди като „Люлеещият се лорд“, заради конструктивните проблеми с неговия Millenium Bridge в Лондон.

Проекти в България[редактиране | редактиране на кода]

През 2008-2009 г. името на Фостър и компанията му е предмет на шумна дискусия във връзка с проекта за застрояване на Кара дере. Карадере е един от последните плажове по Черноморието, незасегнати от строителния бум. Според проекта на Фостър, който работи по него в сътрудничество с арх. Георгий Станишев, брат на тогавашния премиер, на Кара дере трябва да бъдат построени 5 „екоселища“ с по 1100 къщи. Екоактивисти протестират, тъй като земите там влизат в системата на Натура 2000 и в случай, че бъде реализиран, проектът застрашава екологичното разнообразие, както на флората, така и на фауната. От опозиционната ДСБ искат Сергей Станишев да се яви пред парламента и да поясни има ли конфликт на интереси предвид роднинската му връзка с един от изпълнителите. Иван Костов прави паралел с братята Милен и Георги Велчеви, които по време на мандата на НДСВ изграждат хотелиерска империя. Проектът е замразен.[1]

Норман Фостър участва и в големия конкурс за Многофункционален комплекс – вторичен столичен център, проведен през 2009 г.[2] [3] [4]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Яна Бодурова, „Проектът на Нормaн Фостър в местността Карадере се отлага за по-добри времена“, в. „Капитал“, 30 юни 2009 г.
  2. Павел Попов, „Може ли Foster да възпитава, отглежда, лелее и поощрява?“, в. „Култура“, бр. 1 (2484), 11 януари 2008 г.
  3. Павел Попов, „Виртуалното, което ще се реализира?“, в. „Култура“, бр. 18 (2545), 15 май 2009 г.
  4. „Правителственият център — дантели от Заха Хадид, еко от Фостър и планина от Перо“, блог WhATA, бр. 18 (2545), 1 май 2009 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]