Видеомагнетофон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Видеомагнитофон Филипс Magnavox

Видеомагнетофон е устройство за запис на видео и звук върху магнитни ленти и последващо възпроизвеждане[1][2]. От магнетофона се различава по много по-широката честотна ивица на запис и по устройството на лентопротяжния механизъм[3]. Получаваната с помощта на видео запис на картина и звук се нарича видеофонограма[4][5]. Възможността за запис на сигнали с висока честота и импулсни сигнали прави видеомагнетофона подходящ не само за запис на видео, но и за други задачи, свързани с регистрирането и запаметяването на информация. В някои чужди езици ролковите и касетъчните видеомагнетофони имат различни имена, например на английски: Video Tape Recorder, VTR – ролков и на английски: Video Cassette Recorder, VCR – касетъчен.

Класификация на видеомагнетофоните[редактиране | редактиране на кода]

Съвременните видеомагнетофони се класифицират по следните характеристики[6]:

 • предназначение (професионални, битови, промишлени);
 • метод на регистрация на информацията – аналогови и цифрови;
 • формат на видео запис – например, „VHS“, „Бетамакс“ или „D2“;
 • поддържани стандарти на разгъване: 625/50 или 525/60;
 • поддържани стандарти за цветно телевизионно излъчване (PAL, SECAM, NTSC);
 • по функции: – за запис и възпроизвеждане, само за възпроизвеждане; в търговията видеомагнетофон се нарича устройството, което, освен възможности за запис, има и телевизионен тунер и таймер за програмиране на запис в отсъствието на стопанина при изключен телевизор), устройството, което може да направи видео запис, но само в ръчен режим и с включен телевизор, наричат записващо видео.
 • мобилност (стационарни, мобилни и портативни).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Телевидение, 2007, с. 431
 2. ГОСТ 13699 – 91, 1992, с. 121
 3. Фотокинотехника, 1981, с. 174
 4. ГОСТ 13699 – 91, 1992, с. 117
 5. Телевидение, 2007, с. 468
 6. Юрий Михайловский Видеомагнитофоны Архив на оригинала от 2012-10-16 в Wayback Machine. (рус.) // „625“ : журнал. – 2000. – № 6.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Видеомагнитофон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.