Виктор О’Райли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виктор О’Райли
Псевдоним Люис Адеър
Роден 23 май 1944 г. (75 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Република Ирландия Ирландия
Активен период 1991-
Жанр трилър
Уебсайт victororeilly.blogspot.com

Виктор О’Райли (на английски: Victor O'Reilly) е ирландски писател на бестселъри в жанра екшън-трилър и документалистика. Пише и под псевдонима Люис Адеър (на английски: Lewis Adair).

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Виктор О’Райли е роден на 23 май 1944 г. в Ирландия. Учи в училище „St. Gerards“ в Брей 1949-1959 г. Завършва колежа „Trinity“ в Дъблин 1960-1964 г. с магистърска степен по икономика, английски език и история.

След завършването си О’Райли започва да работи в областта на маркетинга на „United Biscuits“ и „Doyle Dane Bernbach“, като става накрая и изпълнителен директор. После работи успешно за корпорация „Addmaster“. През 2009 г. е консултант на „Piasecki Aircraft Corporation“.

През януари 1986 г. О’Райли се насочва към писателското поприще. Първият му роман „Игрите на палача“ излиза през 1991 г. С него започва серията романи „Хюго Фицдуейн“. Главен герой в поредицата е бившият войник и военен фоторепортер Хюго Фицдуейн, който разследва убийства и се бори с различни терористични групи докато спасява себе си или семейството си. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“.

След първата си книга О’Райли значително разширява своите познания по въпросите на отбраната и борбата с тероризма в САЩ, и прилагането на закона в тези области, като изгражда широка мрежа от контакти и има много приятели.

От 1993 до 2006 г. работи в правителствена агенция като изследовател и консултант на американската армия, и във военната индустрия по въпросите на стратегическия бизнес, националната сигурност. Бил е консултант на заместник-началник на щаба на американската армия, съветник към Конгреса на САЩ, изготвил е поредица от доклади за члена на комисията по въоръжените сили конгресмен Джим Сакстън, говорител по въпросите на тероризма на различни институции, вкл. морската пехота на САЩ и разузнавателни агенции. Като говорител и лектор в различни университети и правителствени учреждения има добра репутация със способността си да общува, да ангажира и да забавлява слушателите. По време на работата си натрупва обширни познания за армията на САЩ и по въпросите на националната сигурност. Посещава различни военни части, като 82-ра въздушнодесантна дивизия и 3-та пехотна механизирана дивизия, Националния учебен център във Форт Ъруин в пустинята Мохаве, участва във бойни операции и лично е стрелял с различни оръжия, в т.ч. танка „Ейбрамс“. За работа си по романите ползва най-мощните компютърни програми и прави проучвания по различни въпроси.

През 2009 г. за по-малко от година е бил консултант на корпорация „Piasecki Aircraft“.

Виктор О’Райли живее със семейството си в Сиатъл, САЩ, и в Ирландия. Той е запален киноман, читател и пътешественик, но основното му хоби е завладяващият свят на компютрите.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Хюго Фицдуейн“ (Hugo Fitzduane)[редактиране | редактиране на кода]

 1. Игрите на палача, Games of the Hangman (1991)
 2. Правилата на лова, Rules of the Hunt (1995) – издаден и като „Games of Vengeance
 3. Дяволската стъпка, The Devil's Footprint (1997)
 4. The Blood Of Generations (2014)
 5. The Dragon's Response (2014)

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

 • Satan's Smile (2010)
 • The Book Lover’s Move (2015)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

 • Titanic Nation
 • My Cottage In Ireland
 • Getting To Know The Warfighters (2015)
 • How Eagle & Cuckoo Save America 1

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]