Област на езерата Уиландра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Виландра)
Направо към: навигация, търсене
Област на езерата Уиландра
"Великата стена" при езерото Мунго
"Великата стена" при езерото Мунго
Местоположение
Australia relief map.jpg
-34° с. ш. 143° и. д.
Област на езерата Уиландра
Местоположение в Австралия
Страна Flag of Australia.svg Австралия
Щат Нови Южен Уелс
Археология
Вид Селищна система
Период 40 хилядолетие пр.Хр. – 16 хилядолетие пр.Хр.
Епоха Палеолит
Световно наследство на ЮНЕСКО
Регион Азия и Океания
Тип Смесен
Критерий iii, viii
Вписване 1981
ID 167

Областта на езерата Уиландра (на английски: Willandra Lakes Region) е защитена територия в Нови Южен Уелс, Австралия, с площ около 2400 квадратни километра.

Тя обхваща района на група плейстоценски езера, пресъхнали преди около 18 500 години и превърнали се в полупустиня. Там са запазени множество археологически находки, сред които най-ранните следи от Homo sapiens sapiens извън Африка и най-старите свидетелства за кремация на възраст 40 хиляди години. Запазените от сухия климат геоложки и палеонтологични данни са ценен източник за изучаване на развитието на екосистемите през плейстоцена.

През 1981 година Областта на езерата Уиландра е включена в в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Поредицата от езера се е образувала преди повече от 2 млн. год. и е била обитавана от аборигени още преди 50 хил. год. Преди 1880 г. голяма част от солените езера са имали растително покритие, но пристигащите заселници донасят със себе си зайци и овце, които бързо унищожават почти всичко. Силните ветрове бързо ускоряват темпото на ерозия, което води до множество археологически открития през 20 век.

В рамките на този регион се намира и Национален парк Мунго.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]