Вилем ван де Велде Стари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вилем ван де Велде Стария)
Вилем ван де Велде Стари
Вилем ван де Велде Стари (Герард Сибелиус, по творбата на Годфри Нелер)
Вилем ван де Велде Стари (Герард Сибелиус, по творбата на Годфри Нелер)
Роден
ок. 1611
Починал
Националностхоландец
Стилмаринист
ПатронЧарлз II
Вилем ван де Велде Стари в Общомедия

Вилем ван де Велде Стари (ок. 1611 – 13 декември 1693) е нидерландски маринист от епохата на Златния век на нидерландстака живопис.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вилем ван де Велде, известен като Стари, е роден в Лайден, в семейството на фламандски шкипер и се вярва, че е отгледан на кораб. През 1706 Бейнбриг Бъкедирж отбелязва, че той „разбира навигацията много добре“. Жени се за Юдит Адриансдохтер ван Леувен в Лайден през 1631.

Трите му известни законни деца са Магдалена (р. 1632), Вилем, наричан Младия (р. 1633), който също е маринист и Адриан (р. 1636), пейзажист.

Бракът му е бурен, особено в последните години, и приключва с развод през юли 1662.

След преместването му в Англия, чиято дата е неизвестна, но се предполага, че е в края на 1672 или началото на 1673, Вилем живее със семейството си на Ийст Лейн, Гринуич и използва кралски помещения (днес част от Националния морски музей в Гринуич) като студио. Изглежда, че след възкачването на Уилям и Мери на английския престол тези помещения са му отнети и до 1691 той живее на улица „Саквил“, днес близо до Пикадили съркъс.

Вилем Стари е официалният художник на нидерландската флота за периода между Четиридневната битка (1-4 юни 1666) и Битката на деня на св. Джеймс (25 юли 1666), за да прави скици.

Умира в Лондон и е погребан в църквата „Св. Джеймс“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Willem van de Velde the Elder в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​