Вилхелм Петерс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вилхелм Петерс
Wilhelm Karl Hartwich Peters
германски естественик

Роден
Починал
20 април 1883 г. (67 г.)

Националност Германия
Учил вХумболтов университет на Берлин
Копенхагенски университет
Научна дейност
ОбластЗоология
Работил вХумболтов университет на Берлин
Вилхелм Петерс в Общомедия

Вилхелм Карл Хартвих Петерс (на немски: Wilhelm Karl Hartwich Peters) е германски зоолог, пътешественик, изследовател на Африка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 април 1815 година в Колденбютел, Шлезвиг. Става асистент на анатома Йоханес Петер Мюлер, а по-късно е куратор в Берлинския зоологически музей. Насърчаван от Мюлер и изследователя Александър фон Хумболт, през септември 1842 предприема експедиция през Ангола до Мозамбик, изследвайки крайбрежния район и река Замбези. През 1848 се завръща в Берлин с огромна колекция от минерални, растителни и животински образци, които той описва в „Naturwissenschaftliche Reise nach Mossambique... in den Jahren 1842 bis 1848 ausgeführt“ (1852 – 82).

През 1858 г. замества Мартин Лихтенщайн като уредник в Берлинския зоологически музей и същата година е избран за чуждестранен член на Кралската шведска академия на науките. След няколко години той значително увеличава херпетологичната колекция на Берлинския музей до размер, сравним с този на Париж и Лондон. Херпетологията е главният интерес на Петерс и той описва 122 нови дива и 649 вида от целия свят.

Умира на 20 април 1883 година в Берлин на 67-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Вилхелм Петерс е отбелязан в научните имена на няколко вида влечуги, включително Amphiesma petersii, Anolis petersii, Geophis petersii, Leposternon petersi, Morenia petersi, Riama petrorum, Tracheloptychus petersi.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wilhelm Peters в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​