Винцент Бланар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Винцент Бланар
Vincent Blanar
словашки езиковед, българист
Роден
Хул, околия Нове Замки, Словакия
Починал

Образование Университет Коменски
Научна дейност
Област Филология
Образование Братиславски университет „Ян Амос Коменски“
Работил в Братиславски университет „Ян Амос Коменски“

Винцент Бланар (на словашки: Vincent Blanar) (р. 1 декември 1920 г., Хул, околия Нове Замки, Словакия – п. 26 септември 2012 г.) – словашки езиковед, българист. [1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Винцент Бланар завършва гимназия в Нове Замки, а след това Словашки и немски език във Философския факултет на Братиславския университет „Ян Амос Коменски“. В периода 1942–1943 г. работи като гимназиален учител в гр. Търнава, а от 1943 г. започва своята университетска преподавателска и научна кариера. Защитава докторска дисертация през 1946 г. Професор от 1992 г. Преподава във Философския и Педагогическия факултет на Университета „Коменски“ в Братислава, Философските факултети на университетите в Банска Бистрица, Нитра, Виенския университет, води курсове в университетите в Лайпциг, Ополе и София. Oт 1968 до 1990 г. работи в Института по езикознание „Людовит Щур“ на Словашката академия на науките. В периода 1996–1998 г. е главен редактор на списание „Slavica Slovaca“, а от 2000 г. – член на редакционния му съвет.

Научната му дейност обхваща изследвания в областта на историята на словашкия език, лексикологията, морфологията и синтаксиса. Автор е на първата библиография на словашкото езикознание. В центъра на научните му изследвания са лексикологията и ономастиката. Членува в комисията по ономастика към Международния комитет на славистите, а от 1964 г. до 1983 г. е председател и член на президиума на Словашката комисия по ономастика. Трудовете на проф. Бланар в областта на ономастиката получават наградата на Словашката академия на науките за 1998 г.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Удостоен е със сребърен и златен плакет „Людовит Щур“ на Словашката академия на науките, със златен медал на Словашката академия на науките за заслуги в областта на обществените науки, със сребърен медал „Й. Добровски“ на Чехословашката академия на науките и златен плакет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Почетен доктор на Софийския университет (2000) [2]. Почетна грамота на Министерството на културата (1998) [3]. През 2009 г. е удостоен от Президента на Словашката република с наградата „Прибинов кръст“ I степен за особен принос в областта на словашкото езикознание.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Стефан Знеполски, Светомир Иванчев, Карел Мара, Цветана Романска, Иван Леков и Винцент Бланар. Словашко-български речник. (Slovensko-bulharský slovník). Под редакцията на Стефан Знеполски, Иван Леков и Винцент Бланар. 1970, 1174 с.

Източници[редактиране | редактиране на кода]