Виртуална валута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Електронните пари (на английски са известни също като: e-currency, e-money, electronic cash, electronic currency, digital money, digital cash, digital currency, cyber currency) са пари или портфейл, които се обменят само по електронен път. Обикновено това включва използването на компютърни мрежи, интернет и цифрови системи за съхранение на данни. Електронен превод на средства (EFT), директен депозит, цифрова златна валута и виртуална валута са примери на електронни пари. Също така, той е събирателен термин за финансова криптография и технологиите, които го позволяват.

Докато електронни пари са интересен проблем за криптография, към днешна дата, използването на електронни пари е относително ниско. Пример за успех е системата Хонг КонгOctopus card”, която започна като транзитна система на плащане и се превърна в широко използвана електронна система за пари. Траспортната система на Лондон „Oyster card” остава по същество безконтактна предплатена карта за пътуване. Два други града са приложили функциониращи електронни системи за пари. Много подобна на Хонг Конг „Octopus card” има Сингапур чрез електронна програма за пари за своята обществена транспортна система (влакове, автобуси и др.). Те са въз основа на един и същ вид (Felica), изобретен от Sony и първият разположени в Токио и Осака, Япония. В Холандия е въведена национална електронна система за пари, известна като Chipknip за обща цел, както и OV-Chipkaart за транзитно събиране на таксата. В Белгия през 1995 г. е основана компания за платежни услуги- Proton, собственост на 60 белгийски банки.

Електронни системи за пари[редактиране | редактиране на кода]

В техническо отношение, електронните пари са онлайн представителство на системи за дебити и кредити, които се използват за да обменят стойност в рамките на друга система, или в своята като самостоятелна система. По принцип този процес може да бъде направен и офлайн.

Понякога понятието електронните пари се използва и да се позовава на самия доставчик. Една самостоятелна валута може да използва злато, за да се осигури допълнителна сигурност, като например цифров злато валута. Някои частни организации, като например въоръжените сили на Съединените щати използват независими валути като Eagle Cash.

Централизирани системи[редактиране | редактиране на кода]

Много системи като PayPal, WebMoney, Payoneer, cashU и Hub Culture’s Ven ще продават своята електронна валута директно на крайния потребител, но други системи продават само чрез трети лица в областта на цифровия валутен обмен.

При "Octopus card" картата в Хонг Конг, електронните депозити работят подобно на стандартните банкови депозити. След като "Octopus card" получава пари за депозит от потребителите, парите се депозират в банка.

В Кения, M-Pesa система се използва за прехвърляне на пари чрез мобилни телефони.

Децентрализирани системи[редактиране | редактиране на кода]

Децентрализирани системи за електронни пари и включват:

  • Ripple monetary system – парична система която се основава на кредитни мрежи.
  • Биткойн (Bitcoin peer-to-peer) - електронна парична система, въз основа на криптографията.
  • Loom - система за обмен на цифрово криптирана стока, складови сертификати, които могат да се използват като валута.

Офлайн "анонимни" системи[редактиране | редактиране на кода]

При използването на офлайн електронни пари, не е необходимо търговецът да си взаимодейства с банката преди приемането на пари от потребителя. Търговците могат да събират парични средства, изразходвани от потребителите и да ги депозират по-късно с банката. По принцип това може да стане офлайн, т.е. търговецът може да отиде в банката с цифровия носител и да обмени електронни пари за пари в брой. Въпреки това търговецът гарантира, че електронните пари на потребителя или ще бъдат приети от банката, или банката ще бъде в състояние да идентифицира и накаже потребителя за измама. По този начин потребителят е възпрепятстван да харчи същите средства два пъти (двойни разходи).

Офлайн схемите за електронни пари също така трябва да предпазват търговци измамници, т.е. търговци, които искат да депозират пари два пъти (и след това обвиняват потребителя). Използвайки криптография Дейвид Чаум пръв е предствил анонимните електронни пари. В криптографията електронни пари обикновено се отнасят до анонимни електронни пари. В зависимост от свойствата на платежните операции, се прави разграничение между онлайн и офлайн електронни пари. Първата офлайн система за електронни пари е била предложена от Chaum и Naor. Подобно на първата онлайн схема, тя се основава на RSA „слепи” подписи.

Твърди” срещу „меки” електронни валути[редактиране | редактиране на кода]

„Твърда” електронната валута е тази, която не разполага с услуги за оспорване или обратни такси. С други думи, тя поддържа само необратими сделки. Обратната транзакция, дори и в случай на легитимна грешка, неразрешено използване или повреда на продавача за доставка на стоки, е трудна, ако не и невъзможно. Предимството на този режим е, че оперативните разходи на електронната валутна система са значително намалени, като не се налага разрешаване на спорове във връзка с плащанията. В допълнение, тя позволява на електронните валутни сделки, да се отразяват незабавно, като наличните средства са налични на получателя. Това означава, че използването на „твърда” електронна валута е по-близка до сделката в брой. Примери за това са TokenPay, Pecunix, Western Union, KlickEx и Bitcoin.

„Мека” електронна валута е тази, която позволява обръщане на плащанията, например в случай на измама или спорове. Обратимите методи за плащане обикновено имат "време за изтриване" 72 или повече часа. Примери за това са PayPal и кредитната карта.

Връзка с бизнес и електронна търговия[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че има над 25000 фирми, извършващи дейност в интернет, потребителите все още не са уверени да извършват транзакции по интернет. Това се дължи главно на липсата на достъпна и сигурна система за плащане. С кредитни карти, потребителите са загрижени за сигурността на своята информация и това ги възпира от пряко извършване на покупки от интернет. С ecash, потребителите ще се чувстват по-удобно със сделки по интернет, тъй като това е една сделка, които не може да бъде проследена обратно до потребителя, като има предвид, че с кредитни карти, хакерите могат да получат информация на притежателя на картата и да се злоупотреби.

С появата на ecash, необходимостта за търговските банки да се включат в електронното банкиране, както и да подкрепят електронните валути става все по-очевидна. Въпреки това остава скептичен възглед за парични сделки по интернет, тъй като това е доста обществено достояние, където има лесен достъп. Така увеличаване и насърчаване на интереса в търговска банка и в Интернет и провеждане на бизнес по интернет е необходимо за по-нататъшното развитие на ecash и търговия в интернет, както и подобряване на криптографията и сигурността на системите.

Все още има въпроси за регулирането на електронните пари, как ще се изкупуват, колко пари в икономиката се разпространяват в ecash тъй като Интернет обхваща огромна площ по целия свят. Още повече, фирмите за интернет бизнес ще се облагат с данъци, когато извършват дейност по целия свят. Ecash не е напълно анонимен, тъй като винаги има компютър и мрежа, която може да бъде проследена. Но хората се притесняват за анонимността. Някои хора може да искат да следят разходите си, ако те са провеждане по бизнес чрез Интернет. Също така, там е въпроса за възможна престъпна дейност в рамките на системата, като позволява на престъпниците да прекарват незаконни пари по по-лесен начин, ако ecash не може да бъде открита.

История[редактиране | редактиране на кода]

DigiCash е новаторска корпорация за електронна валута основана от Дейвид Чаум през 1990 г., също Брам Лебо е участвал в проекта. DigiCash транзакции са били уникални в това, че те са анонимни поради броя на криптографски протоколи, разработени от основателя си. DigiCash е обявена в несъстоятелност през 1998 г. и впоследствие активите са продадени на Ecash, друга компания за дигитална валута, която бе придобита от InfoSpace на 19 февруари, 2002

Източници[редактиране | редактиране на кода]

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_currency