Цифрова валута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Цифрова валута или цифрови пари е средство за размяна в Интернет, което се различава от физическите форми на валута (като банкнота и монета), има същите свойства като тях, но позволява осъществяването на мигновени транзакции и презгранично прехвърляне на собствеността. Виртуалната валута и криптовалутите са типове цифрова валута, но не и обратното. Както и с традиционните пари, с тях може да се купуват физически стоки и услуги, но могат и да им бъдат налагани ограничения да се използват в определени общности, например онлайн игри или социални мрежи.[1] Например биткойн е известна като „децентрализирана цифрова валута“, което означава, че няма център за контрол на предлагането.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Появата на цифрова валута се свързва с дот-ком балона от края на 1990-те. Една от първите е E-gold, основана през 1996 и гарантирана със злато. Друга известна валутна услуга е Liberty Reserve, основана през 2006, която позволява на потребителите да превръщат долари или евро в Liberty Reserve Dollars или евро и да ги разменят помежду си срещу такса от 1%. Двете услуги са централизирани, имената им се свързват с пране на пари и в крайна сметка са затворени от американското правителство.[3] Нарасналият интерес към криптовалутите, преди всичко биткойн, провокира подновяване на интереса към цифровите валути.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. What is bitcoin?. // CoinDesk. Посетен на 24 януари 2014.
  2. Tasca, Paolo. Digital Currencies: Principles, Trends, Opportunities, and Risks. // Social Science Research Network, 7 септември 2015. Посетен на 2 януари 2016.
  3. Jack Cloherty. 'Black Market Bank' Accused of Laundering $6B in Criminal Proceeds. // ABC News. 28 май 2013. Посетен на 28 май 2013.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Digital currency“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.