Владимир Николов (скулптор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Арт Влади

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Владимир Николов Арт Влади.

Владимир Николов
български скулптор и спортист

Роден

Националност Флаг на България България
Професия попарт-скулптор
Псевдоним Aрт Влади (Art Vladi)
Семейство
Съпруга Кристина Николова

Уебсайт www.vladivv.com
Владимир Николов в Общомедия

Владимир Николов, с артистично име Арт Влади, е български скулптор, попарт-художник и спортист (борец, кикбоксьор).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Владимир Николов Арт Влади е роден на 16 септември 1980 г. в София.[1] Баща му е художник, поради което израства в среда на интелектуалци и артисти. Още 15-годишен, започва да вае от камък, бронз фигури и поп Арт картини на известни български личности. Завършва училище за приложни изкуства. Работи също с метал, занимава се с керамика и живопис.

Активен и изявен спортист, Владимир Николов се занимава с борба и кикбокс. Спортните му занимания естествено го насочват към спортни теми в изкуството.

Най-известната му скулптура е Олимпийският фонтан в Корсие сюр Вьове (Corsier-sur-Vevey), кантон Во, Швейцария, намиращ се пред централата на Обединената световна борба (United World Wrestling – новото име от септември 2014 г. на Международната федерация по борба, позната като ФИЛА). Там през 2010 г. е поставена скулптура с фигури на борци, изобразяваща известна хватка на прочутия български борец Валентин Йорданов. Тя е първата скулптура извън България, посветена на български спортист[2]. Той прави и бронзови скулптури на всичките 6 президенти на ФИЛА.

През 2011 г. Българската федерация по борба предлага на Столичната община да постави статуя на борец, изработена от Николов, на мястото на загадъчно изчезналата фигура на дискохвъргач пред официалния вход на Националния стадион „Васил Левски“[3].

През 2011 г. изработва скулптура – бюст от бронз пред Национална спортна академия на професор Райко Петров. Статуята е официално открита от президента на Международната федерация по борба Рафаел Мартинети.

През 2014 г. прави самостоятелна изложба в казино Евиан – Франция. През 2018 г. участва на Първия международен салон за съвременно изкуство в Пале дьо Фестивал – Кан, Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]