Воден хиацинт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Воден хиацинт
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Комелиноцветни (Commelinales)
семейство:Понтедериеви (Pontederiaceae)
род:Eichhornia
вид:Воден хиацинт (E. crassipes)
Научно наименование
Solms
Синоними
  • Pontederia crassipes Mart., 1823
Воден хиацинт в Общомедия
[ редактиране ]

Воден хиацинт (Eichhórnia crássipes) се нарича водолюбиво растение от род Eichhornia. Родината му е басейнът на река Амазонка.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Листата са събрани в розетка. В основата си имат издута част с пореста тъкан, благодарение на която растението остава на повърхността на водата. Корените достигат до половин метър дължина и са изцяло под водата. Цветът наподобява на зюмбюл. На цвят е розов, син или виолетов.

Растението се размножава бързо и за кратко време покрива водната повърхност. Това затруднява придвижването дори на плавателни съдове. Поради плътния слой покрит от растенията се влошава кислородния режим във водоема и с това довеждат до намаляване на останалите обитатели.

Растението има способност да поема и акумулира инсектициди, феноли, фосфати, кадмий, никел и сребро.

Често се използва за декоративно оформление на аквариумите.

Инвазия в Африка[редактиране | редактиране на кода]

Видът е въведен от белгийски колонизатори в Руанда за разкрасяване на именията. От там попада и в езерото Виктория, където е наблюдавано за първи път през 1988 г. Там липсват негови естествени врагове и бързо се размножава като се превръща в екологична бомба за района. Задушавайки водната повърхност растението довежда до намаляване на рибата и наврежда на местната икономика. През 1965 г. растението се появява и във водоеми на Етиопия, където благодарение на човешки труд числеността му е сведена до минимални граници.