Водни бълхи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Водни бълхи
Дафния (D. pulex)
Дафния (D. pulex)
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
подтип:Ракообразни (Crustacea)
клас:Хрилоноги (Branchiopoda)
подклас:Phyllopoda
разред:Водни бълхи (Diplostraca)
Научно наименование
Водни бълхи в Общомедия
[ редактиране ]

Водните бълхи (Diplostraca, =Cladocera) са разред низши ракообразни от клас Хрилоноги (Branchiopoda). Обитават сладководни водоеми със застояла или бавно движеща се вода.

Плуват чрез отскоци с помощта на дългите си и силно разклонени антени. Хранят се с бактерии и едноклетъчни водорасли, които прецеждат през четинките на петте си двойки гръдни крачка. Размерите им са от 0,1 mm до 0,3 mm.

Размножават се бързо. През есента оплодените яйца на дафнията остават на дъното на водоема и на следващата пролет се развиват. Водните бълхи често се струпват в големи количества.

Използват се за храна на малки рибки, а изсушени се използват за храна на аквариумни риби.

Представляват универсална плуваща (когато са в изсушен вид) храна за всички рибки. Дафниите могат да се ловят с помощта на дълбоко (около 35 cm) кепче което се потапя на около 20 cm под водната повърхност и се извършват движения във формата на осморка. Дафниите могат да се пренасят в кофичка с вода. Не са много калорична храна и са подходящи за всекидневна употреба през лятото.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Дафния
Evadne spinifera
Daphnia magna

Водните бълхи са разделени в 11 семейства и наброяват около 650 вида.

Водни бълхи (Cladocera)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Notothrix halsei gen. n., sp. n., representative of a new family of freshwater cladocerans (Branchiopoda, Anomopoda) from SW Australia, with a discussion of ancestral traits and a preliminary molecular phylogeny of the order // Zoologica Scripta 36 (5). 2007. DOI:10.1111/j.1463-6409.2007.00292.x. с. 465 – 487.
  2. Gondwanotrichidae nom. nov. pro Nototrichidae Van Damme, Shiel & Dumont, 2007 // Zoologica Scripta 36 (5). 2007. DOI:10.1111/j.1463-6409.2007.00304.x. с. 623.