Водни бълхи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Водни бълхи
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Хрилоноги (Branchiopoda)
разред:Diplostraca
подразред:Водни бълхи (Cladocera)
Научно наименование
Водни бълхи в Общомедия
[ редактиране ]

Водните бълхи (Cladocera) са разред от тип Членестоноги, клас Хрилоноги. Обитават водоеми със застояла или слабо течаща вода. Тя плува чрез отскоци с помощта на дългите си и силно разклонени антени. Храни се с бактерии и едноклетъчни водорасли, които прецежда през четинките на петте си двойки гръдни крачка. Размерите ѝ са от 0,1 mm до 0,3 mm. Размножава се бързо. През есента оплодените яйца на дафнията остават на дъното на водоема и на следващата пролет се развиват. Водните бълхи често се струпват в големи количества.

Съществуват около 100 различни вида. Използва се за храна на малки рибки, а изсушена се използва за храна на аквариумни риби.

Представлява универсална плуваща (когато са в изсушен вид) храна за всички рибки. Дафниите могат да се ловят с помощта на дълбоко около 35 cm кепче което се потапя на около 20 cm под водната повърхност и се извършват движения във формата на осморка. Дафниите могат да се пренасят в кофичка с вода. Не са много калорична храна и са подходящи за всекидневна употреба през лятото

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]