Войната на Хитлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Войната на Хитлер
Hitler's War
Автор Дейвид Ървинг
Първо издание 1977 г.
САЩ
Издателство Viking Press
Оригинален език английски
Жанр биография, история
Страници 1024

Войната на Хитлер (на английски: Hitler's War) е биографична книга от Дейвид Ървинг. Тя описва Втората световна война от гледната точка на Адолф Хитлер.

Публикувана е за първи път през април 1977 г. от Hodder & Stoughton и Viking Press. Avon Books я преиздава през 1990 г. През 2002 г. Focal Point Publications публикува преработено илюстрирано издание, комбинирано с неговата книга Пътят към война (на английски: The War Path), като издание с твърда корица от 1024 страници.

Основни тези[редактиране | редактиране на кода]

Войната на Хитлер, първата публикувана част от биографията на Адолф Хитлер от две части (първата част Пътят към война е публикувана през 1978 г.), първоначално е публикувана в Германия като Hitler und seine Feldherren (Хитлер и неговите генерали) през 1975 г.[1] Намерението на Ървинг във Войната на Хитлер е да изчисти „годините мръсотия и потъмняване от фасадата на един тих и внушителен монумент“, за да разкрие истинския Хитлер, чиято репутация според Ървинг е очернена от историците.[2] Във Войната на Хитлер Ървинг се опитва да „види ситуацията доколкото е възможно през очите на Хитлер, зад неговото бюро“.[2] Той представя Хитлер като рационален, интелигентен политик, чиято единствена цел е да увеличи просперитета и влиянието на Германия на континента и който постоянно е разочарован от некомпетентни и/или предатели сред подчинените си.[2] Книгата на Ървинг обвинява лидерите на Съюзниците, особено Уинстън Чърчил, за ескалацията на войната и твърди, че Операция Барбароса през 1941 г. е превантивна война, която Хитлер е принуден да води, за да предотврати надвиснало нападение от СССР (теза, подкрепяна от някои, най-видно от дезертьора от Съветското ГРУ Виктор Суворов). Ървинг коментира, че в светлината на превантивната война, която Хитлер е принуден да води, Kommissarbefehl е нещо, което Сталин принуждава Хитлер да направи.[3] Той също твърди, че Хитлер не знае за Холокоста. Ървинг набляга на липсата на каквато и да е писмена заповед от Хитлер, заповядваща Холокоста и за десетилетия предлага да плати £1000 на който и да е, който успее да намери такава заповед.[4] В допълнение към това, цитирайки историци като Хари Елмър Барнс, Дейвид Хоган и Фредерик Вийл, Ървинг твърди, че Великобритания е основно отговорна за избухването на Втората световна война през 1939 г.

В бележка под линия във Войната на Хитлер Ървинг първо представя тезата, по-късно популяризирана през 1980-те години от Ернст Нолт, че писмо от Хаим Вайцман до Невил Чембърлейн на 3 септември 1939 г., обещавайки подкрепа от Еврейската агенция за Съюзническото военно усилие, съставлява еврейско обявяване на война срещу Германия, която оправдава интернирането на евреите в Европа.[5] През 1975 г., когато без позволението на Ървинг фирмата Ullstein-Verlag премахва от германското издание на Войната на Хитлер пасажите, твърдящи, че Хитлер не е знаел за Холокоста, Ървинг съди Ullstein-Verlag.[1] Въпреки презрението си към повечето историци, които според него очернят Хитлер, Ървинг присъства на историческа конференция в Ашафенбург през юли 1978 г., посветена на темата „Хитлер днес – проблеми и аспекти на изследването на Хитлер".[6] Ървинг напада присъстващите историци за немарливото им изследване на Хитлер и поддържа Войната на Хитлер като единствената добра книга, написана за фюрера на Германия.[7]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Lukacs, John (1997). The Hitler of History. p. 178.
  2. а б в Craig 1982, с. 72 .
  3. Evans, Richard J (1989). In Hitler's Shadow. p. 166.
  4. Guttenplan 2001, с. 46
  5. Lipstadt 1993, с. 111 .
  6. Craig 1982, с. 72 – 73 .
  7. Craig 1982, с. 73 – 74 .

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]