Вретено

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вретено с памучна прежда
Завъртяното вретено усуква и издърпва с тежестта си нишка от преждата
Съвременни вретена. Куката в горната част позволява да бъдат окачени и се използва инерцията на диска
Предене с окачено вретено (отдолу) и хурка (отгоре)

Вретеното (още шпиндел) е уред, с помощта на който се пресукват влакна като вълна, лен, коноп, памук в прежда (изпредена нишка).[1][2] Представлява къса, заоблена дървена пръчка със заострени краища. Често се претегля отдолу, от средата или отгоре, обикновено от диск или сферичен обект, наречен вихър; много вретена обаче се претеглят просто чрез удебеляване на формата им към дъното, напр. Оренбургските и френски вретена. Вретеното също може да има кука, жлеб или прорез в горната част, за да насочва преждата. Вретената се предлагат в много различни размери и тежести в зависимост от дебелината на преждата, която желаете да въртите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на първото дървено вретено е загубен в историята, тъй като материалите не са оцелели. Вретената са датирани поне от неолита; открити са при археологически разкопки по целия свят.

Вретеното е част от традиционните въртящи се колела (чекръци). При индустриалното производство на прежди се използват и вретена.

Дървесината, традиционно предпочитана за изработване на вретена, е тази на Euonymus europaeus, откъдето произлиза традиционното английско име spindle bush.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Обща информация
  2. Обща информация
  3. Clapham, A. R. (1975). The Oxford Book of Trees. Oxford: Oxford University Press. p.31.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spindle (textiles)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.