Връзка и отношение между пациент и лекар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Връзката и отношенията между пациент и лекар е централна за практикуването на медицина и е същностна за осигуряването на висококачествено здравеопазване в диагностицирането и лечението на заболяванията. Пациентът трябва да има от една страна доверие в компетентността на лекаря и да има чувството, че може да му/й се довери. За повечето лекари, установяването на доброто разбиране с пациента е важно, а в същото време качеството на връзката и отношенията между пациент и лекар остава важно и за двете страни.

Връзката и отношенията между пациент и лекар могат да бъдат анализирани от етични съображения, по отношение на това колко добре се постигат целите на ненанасяне на вреди, осъществяването на добро дело, автономност на пациента, както и справедливост. Много други ценностни и етични въпроси могат да бъдат добавени към предходните.

Също така трява да се има предвид, че в различни общества, периоди и култури различни ценности (обществени ценности) могат да поставят различни приоритети, например за последните 30 години в медицинската грижа на Запад силно се набляга на автономността на пациента да взима решения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Doctor-patient relationship“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.