Всеволод Королюк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Всеволод Королюк
Псевдоним Сева
Роден
Всеволод Емелянович Королюк
17 май 1956 г. (65 г.)
Стил хард рок, поп рок, блус рок, реге, r&b
Инструменти барабани, перкусии, бас китара, саксофон, флейта, клавир
Активност 197? -
Свързани изпълнители Круиз
Круг
Ковчег
Умка и Броневичек

Всеволод Королюк е руски музикант от молдовски произход. Свири на много инструменти като барабани, перкусии, бас китара, саксофон, флейта, клавир и дори индийски народни инструменти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Флорещи през 1956 г. Свири в групите „Кордиал“, „Магистрал“ и „Молодие голоса“, но добива популярност с групата „Круиз“, където е барабанист. През 1983 г. е заменен от Николай Чунусов в „Круиз“.

Започва да свири с групата „Круг“. Първият албум на „Круг“ с Королюк в състава си е „Макси-маскарад“. Скоро Всеволод се завръща в „Круиз“ и бандата издава албума „КиКоГаВВа“, като Королюк по онова време е вокалист. Той не се задържа дълго в „Круиз“, тъй като Валерий Гаина настоява групата да изпълнява хеви метъл, с което Королюк и басистът Александър Кирницкий не са съгласни. Королюк се съсредоточава върху изявите си с „Круг“ и през 1986 г. групата издава „Круг друзей“.

През 1992 г. се завръща в обновения състав на „Круиз“, но остава там само година. След това свири като барабанист и басист в реге групата „Ковчег“, с които до 2003 г. издава 6 албума. Също така работи и с Умка и Броневичек, чиито стил е смесица от рок енд рол и ритъм енд блус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]