Всеволод Королюк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Всеволод Королюк
Псевдоним Сева
Роден
Всеволод Емелянович Королюк
17 май 1956 г. (61 г.)
Стил хард рок, поп рок, блус рок, реге, r&b
Инструменти барабани, перкусии, бас китара, саксофон, флейта, клавир
Активни години 197?-досега
Свързани изпълнители Круиз
Круг
Ковчег
Умка и Броневичек

Всеволод Королюк е руски музикант от молдовски произход. Свири на много инструменти като барабани, перкусии, бас китара, саксофон, флейта, клавир и дори индийски народни инструменти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е във Флорещи през 1956 г. Свири в групите „Кордиал“, „Магистрал“ и „Молодие голоса“, но добива популярност с групата „Круиз“, където е барабанист. През 1983 г. е заменен от Николай Чунусов в „Круиз“.

Започва да свири с групата „Круг“. Първият албум на „Круг“ с Королюк в състава си е „Макси-маскарад“. Скоро Всеволод се завръща в „Круиз“ и бандата издава албума „КиКоГаВВа“, като Королюк по онова време е вокалист. Той не се задържа дълго в „Круиз“, тъй като Валерий Гаина настоява групата да изпълнява хеви метъл, с което Королюк и басистът Александър Кирницкий не са съгласни. Королюк се съсредоточава върху изявите си с „Круг“ и през 1986 г. групата издава „Круг друзей“.

През 1992 г. се завръща в обновения състав на „Круиз“, но остава там само година. След това свири като барабанист и басист в реге групата „Ковчег“, с които до 2003 г. издава 6 албума. Също така работи и с Умка и Броневичек, чиито стил е смесица от рок енд рол и ритъм енд блус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]