Въведение Богородично (Варош)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Въведение Богородично.

„Въведение Богородично“
„Воведение Богородично“
общ изглед
общ изглед
Карта Местоположение във Варош (Прилеп)
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоВарош
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоПрилеп
ИзгражданеXV век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
„Въведение Богородично“ в Общомедия

„Въведение на Пресвета (Пречиста) Богородица“ или „Света Богородица Пречиста“ (на македонска литературна норма: „Воведение на Пресвета Богородица“, „Света Богородица Пречиста“) е средновековна православна църква в прилепския квартал Варош, Северна Македония. Част е от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква. Църквата е еднокорабна, изградена от ломен камък, като в горната част на сградата има украса от два реда тухли. Църквата е по-висока от стандартите за типа си, с полукръгла апсида отвън и отвътре. В източниците се откриват данни, че е построена от Павел и Радослав, синове на Тодор в XV век - 1416 или 1438 година.[1][2] Във вътрешността на църквата, в апсидата, са запазени изображенията на Света Богородица Ширшая небес с малкия Исус Христос на гърдите, а под нея композицията Великият вход. Те са изработени от талантлив зограф с прецизен рисунък и впечатляващ колорит. Сигнатурите са написани на славянски.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Holy Mary, church in Varosh, Prilep (Св. Богородица Пречиста, Варош, Прилеп) // Where is Macedonia. Архивиран от оригинала на 2014-05-07. Посетен на 3 март 2014 г.
  2. Црква „Света Богородица – Пречиста“ во Варош // Old Prilep. Архивиран от оригинала на 2014-03-13. Посетен на 30 декември 2021 г.
  3. Св. Богородица Пречиста, Варош, Прилеп // Macedonium. Посетен на 5 април 2014 г.