Възпиращ ефект

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Възпиращ ефект е параметър на проектил на огнестрелно оръжие който определя доколко целта ще бъде поразена / извадена от строя или какво е възпиращото действие (Knock Out-KO Factor) срещу агресивно нападение. Например куршумите на армейски винтовки като калашник (рус. калаш) бидейки изцяло облечени не нанасят винаги много тежки поражения тъй като излитайки след като минат през целта отнасят голямо количество енергия със себе си. По-големите калибри имат по голям възпиращ ефект но е свързано с неудобството от по-голямото тегло и размери на оръжието, а за армията и с количеството боеприпаси които може да носи боеца. Същевременно значение има и скоростта на попадане на проектила в целта. При високоскоростни малки или стреловидни такива се проявява хидродинамичен ефект изразяващ се в поразяване на нервната тъкан но при скорости над 800м/сек което е трудно постижимо. Обикновения пистолетен куршум има начална скорост 500-600 м/сек. За да бъде разбрана и лесно изчислена възпиращата сила най-удобна е формулата на John "Pondoro" Taylor Taylor KO Factor (TKOF), въпреки че се отнася само за ловни боеприпаси за много едър Дивеч (African big game).

, където

Оригиналната формула е с делител 7000, поради това, че се използват мерките от имперските единици в грейн, фут/секунда и инч.

  • е масата на куршума в зърна (старата англ. мярка грейн (зърно)(grains) (от теглото на зърно на житни култури с тегло 64,79891 mg). При записано тегло във паунди (pound), където 1 паунд се измерва със 7000 броя зърна, в знаменателят се поставя делител 7000;
  • скоростта на куршума - фут в секунда;
  • диаметър на куршума - в инчове.

Определянето на възпиращия ефект и поражението, записани с мерни единици от метричната система, може да се изчисли по формулата:

, където :
-m- масата на куршума в грамове;
-v- скоростта в метри в секунда;
-d- диаметър на куршума в милиметри.

Така полученото число за различните калибри отразява нагледно възпиращата сила без претенции за прецизност, като лесно дава ориентиране на един калибър спрямо друг. Възпиращата сила се определя и от способността на проектила да се фрагментира или сплесква при попадане в целта за увеличаване на челното съпротивление. Дум-дум е град в Индия където за първи път са употребени подобни куршуми и оттам става нарицателно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]