Газов разряд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Преход от тлеене към дъга при увеличаване на налягането на газ аргон

Газов разряд е вид електрически разряд, който се наблюдава при протичането на електричен ток през газова среда, при което електроните удрят газовите молекули и ги йонизират. В зависимост от различни фактори, такъв разряд може да излъчва светлина или не.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Видовете газов разряд се определят от волт-амперната му характеристика и налягането на газа. Напрежението, при което започва разрядът, се нарича напрежение на пробив.

От практическо значение в електрониката е по-специално тлеещият разряд. За неговото протичане е важно средният свободен пробег на електроните да е достатъчно дълъг (т.е. налягането да е малко), но да е по-малък от разстоянието между електродите. Напрежението на пробив при тлеещия разряд зависи от произведението на налягането и междуелектродното разстояние.

Волт-амперна характеристика на разряд в неон при налягане от 1 Torr (133 Pa) между два планарни електрода на разстояние 50 cm.
A: случайни импулси
B: ток на насищане
C: електронна лавина разряд на Таунсенд
D: самоподдържащ се разряд на Таунсенд
E: коронен разряд
F: аномален тлеещ разряд
G: нормален тлеещ разряд
H: аномален тлеещ разряд
I: преходна зона към дъга
J: дъгов разряд
K: електрична дъга

Областта A-D се нарича тъмен разряд – има известна йонизация, но токът е под 10 микроампера.
Областта F-H е район на тлеещ разряд: създава се слабо светеща плазма, заемаща целия обем на тръбата; светлината се излъчва предимно от неутрални атоми във възбудено състояние.
Областта I-K е район на дъгов разряд: плазмата е концентрирана в тесен канал в центъра на тръбата; излъчването на светлина е значително

Газовите разряди намират широко приложение в практиката като принцип на работа на луминесцентните лампи, основа на някои технологични процеси в планарната технология в микроелектрониката и др.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Electric discharge in gases в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​