Направо към съдържанието

Гак (морски термин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гак

Гак (на нидерландски: Haak) – морското име на куката.

Гака е стоманен и се използва на корабите за повдигане на товари с кран, стрели и други приспособления, предназначени за подобни дейности.

При някои съвременни корабни гакове носа е огънат (завален) навътре, за да не може при работа да закача издадените части на бордовете, трюмовете и надстройките на съда[1].

Моряците и пристанищните работници наричат този набор „гачки“ или „стропа с гачки и триъгълник“. Отделно стоманеното въже с две халки (ако махнем триъгълника и куката) се нарича „стоманен строп“.

Гак состоит из обуха, носка и спинки[2].

Корабните гакове са много разнообразни по вид и предназначение. Най-употребяваните са:

  1. Прост гак (има устройство за опъване на снастите в плоскостта, перпендикулярна на самия гак).
  2. Въртящ гак (насаден в обковката на блок благодарение на което може свободно да се върти)
  3. Обърнат гак (прилича на простия, но ушето му е надлъжно на гака)
  4. Сгъваем гак (представлява съединение на два гака с общ пръстен)
  5. Пентер-гак (голям двоен гак с особена форма, поставян на лапата на котвата при вдигането и на борда на съда от вертикално в хоризонтално положение – на фиш)
  6. Кат-гак (който се поставя на края на ката (снаст, подтягаща котвата към съда) и който се закача за рима на котвата)
  7. Кранов гак (състои се от два гака с общ гръб, гледащи противоположно)[3][2].
  8. Глагол-гак – предназначен за закрепване и бързо откачване на закрепването (бързо разкачване).
  9. Гачки – краткото име на товарното приспособление от два стропа, триъгълник или пръстен, два гака. Виж снимката отдясно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гак:: Словарь морских терминов.
  2. а б Гак, в морском деле//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона (Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон): в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  3. Гак// Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гак (крюк)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​