Трюм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Натоварване на булдозер в трюм

Трюм (от на нидерландски: trium < hetrium) – пространство в корпуса на плавателен съд или кораб между дъното (или второто дъно) и долната палуба (или платформа)[1].

Трюмът се използва за разполагането на товари (на товарните кораби), запаси, баласт, а също и на корабните механизми. В зависимост от типа съд и неговите размери, числото трюмове и тяхното предназначение може да се изменя. Дължината на трюма на пътническите кораби се определя от условията за непотопяемост. На товарния кораб трюмът е разделен от напречни прегради на няколко отсека, числото на които зависи от дължината на съда. Трюмът на хладилните кораби е оборудван с топлоизолация и хладилна установка, а капакът на трюма се прави сравнително неголям, за да се намалят топлинните загуби. На военните кораби трюмът е разделен на водонепроницаеми отсеци, чрез прегради и служи за съхраняване на снаряди запаси. Товаренето и разтоварването на трюмовете обикновено става през товарни люкове.

Номерирането на товарните трюмове става от носа към кърмата. Помещенията във вътрешността на съда, разположени над трюма се наричат туйндекове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Трюм – Словарь морских терминов Корабел.ру
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Трюм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.