Трюм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Натоварване на булдозер в трюм.

Трюм (от нидерландски: trium < hetrium) е пространство в корпуса на плавателен съд или кораб между дъното (или второто дъно) и долната палуба (или платформа)[1][2]. „Трюм“ може да се нарича и откритото пространство за превозване на товар с баржи – използваните словосъчетания са: открит товарен трюм, сухогрузен трюм[3][4].

Трюмът се използва за разполагането на товари (на товарните кораби), запаси, баласт, а също и на корабните механизми. В зависимост от типа плавателен съд и неговите размери, броят трюмове и тяхното предназначение може да се променя. Дължината на трюма на пътническите кораби се определя от условията за непотопяемост. На товарния кораб трюмът е разделен от напречни прегради на няколко отсека, броят на които зависи от дължината на съда. Трюмът на хладилните кораби е оборудван с топлоизолация и хладилна установка, а капакът на трюма се прави сравнително неголям, за да се намалят топлинните загуби. На военните кораби трюмът е разделен на водонепроницаеми отсеци, чрез прегради и служи за съхраняване на снаряди запаси. Товаренето и разтоварването на трюмовете обикновено става през товарни люкове.

Номерирането на товарните трюмове върви от носа към кърмата. Помещенията във вътрешността на съда, разположени над трюма се наричат туйндекове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Трюм Архив на оригинала от 2012-05-10 в Wayback Machine. – Словарь морских терминов Корабел.ру
  2. Станюкович К. М. Словарь морских терминов, встречающихся в рассказах
  3. Тип Волго-Дон, проект 507А // fleetphoto.ru. Архивиран от оригинала на 2020-09-26. Посетен на 2020-05-19.
  4. Тип Волго-Дон, проект 507Б // fleetphoto.ru. Архивиран от оригинала на 2020-08-06. Посетен на 2020-05-19.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Трюм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​