Гаятри мантра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гаятри мантра, персонифицирана като богиня

Гаятри мантрата (наричана още Савитри) е силно почитаната мантра в Индуизма и по-конкретно ведическата традиция. Някои също така смятат, че тя е и най-древната санскритска мантра.

Текст[редактиране | редактиране на кода]

Гаятри мантра се състои от 14 думи, или 24 срички.

Рецитацията на Гаятри мантра е предхождано от ом (oṃ IAST, (на санскрит: )) и формулата бур бува сваа (bhūr bhuvaḥ svaḥ IAST, (на санскрит: भूर् भुवः स्वः), известна като махавярти (mahāvyāhṛti IAST) („велико (мистично) произнасяне“). Използването на префикси в същинската мантра е описано в Taittiriya Aranyaka (2.11.1-8), която посочва че рецитациите от светите индуски писания трябва да започват с изпяване на сричката ом (oṃ IAST) [1]. След махавярти (mahāvyāhṛti IAST) следва същинската мантра, стихът Mandala 3.62.10:

На Деванагари писмеността[редактиране | редактиране на кода]

на санскрит: ॐ भूर्भुवः॒ स्वः ।
на санскрит: तत्स॑वितुर्वरे॑णियं(तत्सवितुर्वरेण्यं) ।
на санскрит: भ॒र्गो॑ दे॒वस्य॑ धीमहि ।
на санскрит: धियो॒ यो नः॑ प्रचो॒दया॑त् ॥

На АТС[редактиране | редактиране на кода]

Oṃ bhūr bhuvaḥ svaḥ IAST
tát savitúr váreṇ(i)yaṃ IAST
bhárgo devásya dhīmahi IAST
dhíyo yó naḥ prachodáyāt IAST

Според преводът на Ралф Грифит е (превод от английски):

 Ом.  „Нека постигнем чудната слава на бога Савитри:

 Така че той да подпомогне нашите молитви.“ 

 – Химни от Ригведа / The Hymns of the Rigveda (1896).

В индуската традиция[редактиране | редактиране на кода]

В традиционната брахминска практика на Гаявтри мантра, тя е адресирана към Бога като Създател и даващ живот, символизиран от Савитри (слънцето), така че мантрата е най-често рецитирана при изгрев и залез [2]. Вярва се, че практикуващите, които рецитират мантрата постигат мъдрост и просветление чрез Савитри или Слънцето, като репрезентиращо първоначалото и вдъхновението в Света [3] Рецитацията при изгрев всяка сутрин е част от ритуала на Сандхяванданам.[4] Макар често асоциирана с ритуални приношения може да се рецитира наум и без ритуални действия [5], практика известна като джапа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Carpenter, David Bailey; Whicher, Ian. Yoga: the Indian tradition. London, Routledge, 2003. ISBN 0-7007-1288-7. с. 31.
  2. Panikkar, Raimundo. The Vedic Experience: Mantramañjarī. Motilal Banarsidass Publ., 2001. с. 38.
  3. Radhakrishnan, Sarvepalli (1947). Religion and Society. p. 135
  4. Panikkar, p. 42.
  5. Panikkar, p. 40.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gayatri“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​