Гвенони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гвенони
Lightmatter guenon.jpg
Гвенон де Браза (Cercopithecus neglectus)
Wolf's Guenon Holding Lettuce (19720642961).jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Cercopithecidae Коткоподобни маймуни
род: Cercopithecus Гвенони
Научно наименование
Уикивидове Cercopithecus
Linnaeus, 1758[1][2]
Гвенони в Общомедия

Гвенони или морски котки се наричат коткоподобните маймуни от род Cercopithecus и сродните Chlorocebus, Allenopithecus, Miopithecus и Erythrocebus. Срещат се в Африка на юг от Сахара, като повечето видове имат ограничен ареал на разпространение и по няколко локални подвида. Макар и често срещани в зоопаркове, като циркови маймунки или домашни любимци, повечето гвенони са редки или застрашени от изчезване.

Наименованието морски котки идва от холандското meerkat или немското meerkatze, тоест: морска котка. Вероятните причини да се нарекат така са две: или са оприличавани на котки като прибавим факта, че през 16 век са добили известност по корабите като домашен любимец, или наименованието идва от санскритската дума markata за маймуна.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Донеотдавна трибата на гвеноните бе оглавявана от Зелената морска котка (Cercopithecus aethiops), но в съвременната класификация тези маймуни се отделят в собствен род Chlorocebus с вече 6 отделни вида. От Cercopithecus се отделят и родовете Miopithecus и Allenopithecus, а като цяло таксономичната класификация на гвеноните като видове или подвидове все още не е утвърдена.

Блатна маймуна (Allenopithecus nigroviridis)
Патас (Erythrocebus patas)
Западни гриветки (Chlorocebus sabaeus)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 18 септември 2015
  • указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 1999, дата на проверка: 19 септември 2013