Генерална дирекция на архивите (Албания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Генералната дирекция на архивите
Информация
Държава Албания
Типдържавен архив
МестоположениеТирана
Създаване8 юни 1949 г.
Друга информация
ДиректорАрдит Бидо
УебсайтОфициална страница
41.3356° с. ш. 19.8128° и. д.
Местоположение в Тирана

Генералната дирекция на архивите (на албански: Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave) е държавният архив на Албания. Той се намира в столицата Тирана. В миналото е под контрола на Албанската партия на труда. В него се съхраняват документите на Народна социалистическа република Албания и лични фондове от преди този период. От 2004 г., с помощта на Швейцарския федерален архив, Генералната дирекция е модернизирана и приведена към стандартите за съхранение на архивните документи. В него се съхраняват и ценни средновековни ръкописи, като Бератският кодекс.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на управлението на Енвер Ходжа колекциите и съхранението им са в лошо състояние. Каталозите са написани на ръка, а архивите нямат официална система за управление. След края на управлението му архивите са разграбени.[1] През 1994 г. Швейцарският федерален архив предлага помощ за опазване на колекциите и обновяване на помещенията за съхранението им. За период от 10 години, до 2004 г., от швейцарска страна са инвестирани 1,9 млн. швейцарски франка. Генералната дирекция на архивите започва да увеличава фондовете си. Швейцарските средства се използват за дигитализация на описите на архивните фондове и създаване на онлайн система за търсене.[1] Онлайн системата функционира от 2017 г.[2]

През 2003 г. Генералната дирекция на архивите е домакин на втората конференция Ислямската цивилизация на Балканите.[3]

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

Основното хранилище на документите се намира в Тирана, но има териториални дирекции в областните центрове на страната. Годишно се посещават от около 100 преподаватели и студенти за достъп до документи и извършване на изследвания. Извършват се около 25 000 поръчки от читатели годишно.[1] От 2011 г. са партньор на Световната дигитална библиотека.[4][5]

В него се съхраняват частни архиви, архиви на политически партии, албански организации, които са извън страната.[6] В Тирана се съхраняват архивите на Партията на труда в Албания. Специфичните колекции включват кореспонденция между Народна социалистическа република Албания и Швейцарската комунистическа партия.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Opening up the Archives is a step on the way to opening up society. // Projects. Swiss Agency for Development and Cooperation. Посетен на 24 December 2013.
  2. www.albarchive.gov.al
  3. Proceedings of the Third International Congress on Islamic Civilisation in the Balkans. // IRCICA. Посетен на 24 December 2013. Архив на оригинала от 2016-03-03 в Wayback Machine.
  4. We welcome the National Archives of Albania as the World Digital Library's newest partner!. // Twitter. World Digital Library. Посетен на 24 December 2013.
  5. Partners. // About the World Digital Library. World Digital Library. Посетен на 24 December 2013.
  6. Private archives. // Albanian National Archives. Архивиран от оригинала на 25 December 2013. Посетен на 24 December 2013.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]